Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
05.10.2021 01:55

Počas letnej sezóny v Nitre prebiehalo „Čistenie 7 pahorkov“


Snímka zdroj: nitra.eu


Všetci radi žijeme v čistom a zdravom prostredí. Prebiehajúca pandémia nás naučila vrátiť sa k prírode, pozrieť sa na životné prostredie inak a naučiť sa využívať ho dlhodobo.


Nitra ako mesto postavené na 7 pahorkoch, plné zelene, starodávnej aj novej histórie si určite zaslúži udržateľný spôsob života. Jednotlivé vŕšky lákajú k návšteve a vytvárajú jedinečnú panorámu a atmosféru mesta.

Mesto Nitra a Nitrianska organizácia cestovného ruchu spolu s iniciatívou Čistá Nitra spojili sily a rozhodli sa prísť s nápadom postupného čistenia 7 pahorkov Nitry. Spoločne sme s približne 100 dobrovoľníkmi vyčistili Hradný kopec, lokalitu Na vŕšku a centrum mesta, Kalváriu, Martinský vrch (areál bývalých kasární pod Zoborom) a Dražovský kopec za čo patrí všetkým účastníkom veľké ĎAKUJEME! Pre účastníkov bola počas každého čistenia pripravená aj určitá pridaná hodnota vo forme komentovanej prehliadky v danej lokalite alebo odmeny v podobe certifikovaného regionálneho produktu PONITRIE.

V apríli Nitriansky horský spolok  organizoval tradičné Jarné čistenie Zobora, ktoré od roku 2015 prebieha každý druhý rok, a na základe iniciatívy občianskeho združenia Pine Hill sa podarilo v tomto roku vyčistiť aj ďalší  z pahorkov – Borinu.

V ekologickej myšlienke sme pokračovali aj cez víkend 25. 9. 2021 podujatím „Udržateľná Nitra“ v Botanickej záhrade, ktoré bolo zavŕšením celosezónnej aktivity čistenia a zároveň oslavou Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý každoročne pripadá na 27. 9. Nitru na siedmich pahorkoch prepojenú so zodpovedným správaním k prírode a okoliu sme premietli do zážitkového videa s Corgym a Nitriou, ktoré si môžete pozrieť na našich webových a facebookových stránkach. V projekte „Udržateľná Nitra“ budeme pokračovať aj v ďaľších aktivitách.

Sledujte nás na facebooku  Turistické informačné centrum NitraVisit Nitra a Čistá Nitra.

Autor: zdroj: nitra.eu


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Dobrovoľníci sa po roku opäť stretnú na Jarnom čistení Zobora
Dobrovoľníci, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti sa po roku opäť stretnú na nitrianskom Zobore. V sobotu 13. apríla sa uskutoční 11. ročník Jarného čistenia Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS).
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
09.06.2021
Turisti môžu využiť ponuku letných prehliadok Nitry i zoborských vrchov
Turisti a návštevníci Nitry môžu už najbližší víkend využiť ponuku na pešie i cyklistické potulky mestom a zoborskými vrchmi. Prvá bezplatná prehliadka s názvom S batohom po nitrianskych kopcoch predstaví 12. júna geologické zaujímavosti zoborských vrchov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %