Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
16.11.2020 02:20

Podmieňovanie čerpania európskych zdrojov


Ilustračná snímka.


Európska únia v budúcom viacročnom rozpočte EÚ súhlasí s kompromisom v obmedzovaní financovania vlád, ktoré porušujú európske hodnoty.


Európsky parlament a nemecké predsedníctvo Rady EÚ sa dohodli na kompromise, pokiaľ ide o podmieňovanie čerpania finančných prostriedkov EÚ. Stručne povedané, Európska únia bude môcť obmedziť financovanie ktorejkoľvek vlády členskej krajiny - miestnej, regionálnej alebo národnej – u ktorej zistí,  že porušuje európske hodnoty, ako napríklad dodržiavanie zásad právneho štátu a práva menšín.

Je dôležité, že škrty sa nedotknú konečných príjemcov, ale iba konkrétnej vlády. Ak EÚ zablokuje financovanie napríklad národnej vláde; študenti, poľnohospodári, samosprávy a regióny v krajine by aj naďalej mohli čerpať prostriedky z týchto fondov. Miestne a regionálne samosprávy v Európe sa už dlho zasadzujú za také opatrenie.

V rámci nového postupu sa prostriedky znížia na návrh Európskej komisie, ktorý musí byť schválený kvalifikovanou väčšinou národných vlád v Rade EÚ. V minulosti mohla takéto opatrenia vetovať jediná národná vláda / členská krajina. Tento kompromis musí teraz formálne prijať Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských krajín).

Autor: (CEMR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2020
EÚ pre ďalšie generácie a revidovaný rozpočet EÚ 2021-2027
Európska komisia minulý týždeň navrhla očakávaný nový nástroj na oživenie hospodárstva nazvaný EÚ pre ďalšie generácie v hodnote 750 miliárd EUR. Tento návrh sa spája s prepracovaným dlhodobým rozpočtom EÚ na roky 2021 - 2027, ktorý celkovo predstavuje 1,85 bilióna EUR.
viac
11.09.2020
EP podporil prísnejšie klimatické ciele do roku 2030
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili prísnejšie klimatické ciele do roku 2030. Environmentálna organizácia Greenpeace očakáva, že Slovensko podporí zníženie emisií o 65 percent do desiatich rokov. Informovala o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.
viac
09.10.2020
Balík REACT EÚ na európskej úrovni
Prinášame aktuálny prehľad rokovaní a pozícií o finančnom balíku REACT EÚ, ktorý je súčasťou finančného nástroja Next Generation EÚ na európskej úrovni.
viac
03.06.2021
Digitálne COVID osvedčenia EÚ
Brána EÚ (EU Gateway) sa otvára siedmim štátom mesiac pred stanoveným termínom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %