Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
23.09.2021 09:05

Pohodlné triedenie v domácnostiach zavádza aj mesto Strážske


Ilustračná snímka, zdroj: JRK


Menej skládkovaného odpadu, optimalizácia nákladov, lepšia úroveň triedenia a využívanie bioodpadu ako hnojiva, to sú dôvody, ktoré chce mesto Strážske komunikovať obyvateľom ako najväčšie prínosy triedenia bioodpadu v domácnostiach.


 

 

Obyvatelia v rodinných domoch na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu môžu použiť záhradné kompostovacie zásobníky.

Pre občanov z bytových domov mesto pripravilo systém zberu zo stojísk. Každá domácnosť v bytovke dostane štartovací balíček pre pohodlné a efektívne triedenie kuchynského BRKO priamo tam, kde tento odpad vzniká – v kuchyni. Balíček obsahuje zásobu 50 ks certifikovaných kompostovateľných vriec, prevetrávané košíky na bioodpad a informačnú brožúrku s návodom na triedenie. Práve v nej sa občania dozvedia aj o tom, prečo je dôležité tento odpad triediť, čo sa s ním deje na skládke a v kompostárni. Je to len jeden z bodov informačnej kampane, ktorú mesto pre domácnosti pripravilo s cieľom zvýšiť zapojenie ľudí a čistotu vyzbieraného odpadu.

Obyvatelia Strážskeho môžu vytriedený bioodpad vo vreckách vyhodiť do hnedých nádob, ktoré nájdu na kontajnerových stojiskách. Aj na týchto nádobách budú informácie, čo do nich patrí. Zber kuchynského odpadu bude prebiehať každý týždeň. V zimných mesiacoch, keď je štatisticky bioodpadu menej, zvolili v Strážskom frekvenciu na úrovni dvoch týždňov. Vytriedený bioodpad bude spracovaný v priemyselnej kompostárni, kde sa neutralizujú patogény z kuchynského odpadu a následne sa vyrobí nezávadný kompost.

Autor: (ts-MsÚ Strážske, Ing. Paulína Kuricová, JRK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2019
Je tu čas triedenia recyklovateľných častí zmesového odpadu
Slovensko bude môcť v roku 2035 ukladať na skládky iba 10 percent komunálnych odpadov a bude musieť recyklovať 65 percent. To však podľa odborníkov znamená, že bez seriózneho zhodnotenia (triedenia) všetkých dostupných recyklovateľných druhov komunálnych odpadov to nepôjde.
viac
15.02.2020
Kde v Británii triedia bioodpad, tam produkujú menej potravinového odpadu
Každoročne o 16 kg potravinového odpadu menej vyhadzuje waleská, škótska alebo anglická rodina, ktorá triedi bioodpad. Potvrdil to päťročný britský prieskum.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
27.03.2023
Občania vlani vyzbierali 1064 ton bioodpadu, rok predtým to bolo viac
Vo Zvolene ľudia v roku 2021 vyzbierali 1462 ton biologického odpadu, o rok neskôr to bolo 1064 ton. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že samospráva však propaguje triedenie odpadu rôznymi formami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %