Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
15.12.2021 04:15

Poprad chce na niektoré investičné akcie získať externé zdroje


Poprad.


Mesto Poprad má budúci rok v pláne viacero investičných akcií, o finančné zdroje sa chce uchádzať aj z externých zdrojov.


Na rekonštrukciu telocvične pri Základnej škole na Komenského ulici chce radnica získať z výzvy Fondu na podporu športu približne milión eur. „Predpokladaný náklad je asi 1,818 milióna eur, pričom povinné spolufinancovanie žiadateľa je minimálne vo výške 40 percent,“ uvádza sa v materiáli, ktorý na utorkovom (14. 12.) rokovaní schválili mestskí poslanci.

Projekt ráta s rekonštrukciou telocvične a prístavby, čím sa zásadne zmení dispozícia objektov. V priestoroch je navrhnuté aj nové vetranie s rekuperáciou.

Samospráva má tiež záujem obnoviť objekt nocľahárne na Levočskej ceste s cieľom skvalitniť poskytované sociálne služby. „Predpokladaný rozpočet projektu je viac ako 500 000 eur, pričom spolufinancovanie mesta je minimálne päť percent,“ uvádza sa v materiáli. O finančné zdroje sa chce mesto uchádzať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Externé zdroje plánuje samospráva využiť aj na modernizáciu zvukovej techniky, osvetlenia a vzduchotechniky v dome kultúry. Predpokladaný rozpočet je vo výške takmer 194 000 eur s päťpercentným spolufinancovaním. Aj v tomto prípade je cieľom samosprávy získať zdroje z IROP.

Na oblasť kapitálových výdavkov je v budúcom roku v rozpočte schválených zhruba 20 miliónov eur. Najväčšia čiastka, 7,3 milióna eur, pritom pôjde do dopravy a miestnych komunikácií. Ráta sa napríklad s obnovou mostov na Kežmarskej, Mnoheľovej a Ulici 1. mája, vybudovaním viacpodlažného parkoviska na Rastislavovej ulici či ďalších plôch na parkovanie v širšom centre, na sídlisku Západ, vo Veľkej i v Matejovciach. Mesto chce tiež pokračovať vo výstavbe cyklistických trás.

V rozpočte sa tiež ráta s rekonštrukciou, respektíve rozšírením kapacity materských škôl na Tajovského a Lidickej ulici. Do oblasti vzdelávania pôjde celkovo takmer 1,36 milióna eur. „Problémom, ktorý stále máme, sú fasády a zateplenie budov našich školských zariadení. V tomto smere sa budeme snažiť získať peniaze z plánu obnovy,“ uviedla vedúca odboru školstva na mestskom úrade Edita Pilárová.

Na športovú infraštruktúru samospráva vyčlenila viac ako tri milióny eur. Časť z nich pôjde na výstavbu tribúny na futbalovom štadióne v Strážach či prístavbu tréningovej hokejovej haly k zimnému štadiónu. Na kapitolu život v meste vyčlenili v rozpočte 2,17 milióna eur. Tieto financie pôjdu na detské a viacúčelové ihriská, revitalizáciu zelene či priestorov na námestí. Pre oblasť bývania je v rozpočte schválených 3,56 milióna eur. Tieto zdroje by mali ísť okrem iného na výstavbu bytov na sídlisku Juh IV a sociálneho, respektíve prestupného bývania v Matejovciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2021
Radnica chce v budúcom roku investovať do rozvoja mesta 20 miliónov eur
Do rozvoja mesta chce trenčianska radnica v budúcom roku investovať takmer 20 miliónov eur. Pôjde o peniaze z európskych fondov, rozpočtu mesta a štátneho rozpočtu.
viac
15.12.2021
Partizánske plánuje budúci rok investície za viac ako deväť miliónov eur
Mesto Partizánske plánuje budúci rok zrealizovať 56 investícií v hodnote viac ako deväť miliónov eur. Financovať ich bude z vlastných zdrojov, rezervného fondu, dotácií i nového komerčného úveru vo výške viac ako 3,3 milióna eur.
viac
16.12.2021
Ak sa ceny komodít neustália, mesto bude "škrtať" investície
Rozpočet mesta Humenné na rok 2022 vo výške takmer 30,3 milióna eur môže ovplyvniť vývoj cien energetických komodít.
viac
11.05.2022
Kežmerok chce v roku 2022 preinvestovať rekordnú sumu
Mesto Kežmarok plánuje v roku 2022 zrealizovať investičné projekty v rekordnej sume viac ako 14 miliónov eur. Obyvatelia by z nich mali profitovať po ekologickej, kultúrnej i športovej stránke, samospráva tiež skvalitňuje dopravnú infraštruktúru a občiansku vybavenosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %