Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
20.02.2023 12:35

Premena Prvého slovenského gymnázia na kultúrne centrum napreduje


Na snímke z 17. februára 2023 rekonštrukcia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Snímka zdroj: (tasr).


Projekt interaktívneho múzea, ktoré vznikne v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, napreduje.


V národnej kultúrnej pamiatke a priľahlom areáli sa postupne končia búracie práce a odstraňovanie nadbytočných stavebných prvkov. Uviedol to riaditeľ kultúrno-vzdelávacej inštitúcie Litterra Jozef Balužinský.

"Od začatia stavby došlo k výraznému posunu. Podarilo sa nám vybrať všetky podlahy, odstrániť suť a nánosy. Celý podlahový systém bol súčasťou problému vlhnutia muriva. Došlo k deinštalácii sietí, rozvodov a stavebných prvkov, ktoré boli nadbytočné alebo sekundárne. Spravila sa príprava na inštaláciu výťahu, ktorý bude prepájať všetky tri podlažia," vymenoval Balužinský. Vykopať a zabetónovať sa podarilo aj základy pre prístavbu, ktorá prepojí hlavnú budovu niekdajšieho gymnázia s ďalším objektom v areáli.

Premena Prvého slovenského gymnázia v Revúcej na novú kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu odštartovala vlani v októbri, návrh projektu vzišiel z architektonicko-dizajnérskej súťaže. Práce by podľa riaditeľa Litterry mohli dokončené do konca tohto roka.

"Súbežne s touto stavbou riešime mobiliár a expozičné časti, ktoré by mali byť vyrábané a dodávané tak, aby sme pri dokončení stavby mohli všetky veci nainštalovať a umiestniť," uviedol Balužinský. Ako dodal, okrem toho sa už teraz venujú aj organizácii rôznych kultúrnych podujatí.

V areáli Prvého slovenského gymnázia vznikne pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja interaktívna expozícia zameraná na propagáciu slova a vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie. Súčasťou revitalizovaných priestorov bude aj zázemie pre ľudí z kreatívneho priemyslu. Projekt je financovaný z úverových zdrojov vo výške 2.400.000 eur a okrem novej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie prinesie do Revúcej aj vznik pracovných miest.

"Našim cieľom je mať na začiatku 12 alebo 13 ľudí v priamom pracovnom pomere. Následne, podľa potrieb na sezóny alebo pri väčších akciách, by sme chceli vytvárať čiastočné pracovné úväzky pre ďalších ľudí," skonštatoval Balužinský s tým, že v Litterre aktuálne pôsobia traja zamestnanci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2021
Úrad vlády vyhlási výzvu na základné ponuky rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach
Potenciálni zhotovitelia stavebnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky (NKP) kaštieľa v bratislavských Rusovciach môžu formulovať základnú ponuku a návrh technologických riešení rekonštrukcie.
viac
09.09.2022
Na gymnáziu v Dunajskej Strede sprístupnili zrekonštruovaný športový areál
V priestoroch Gymnázia Ármina Vámbéryho s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), sprístupnili druhú časť zrekonštruovaného vonkajšieho športového areálu gymnázia.
viac
30.12.2022
Revúca chce z plánu obnovy rekonštruovať budovu Radnice
Mesto Revúca chce zrekonštruovať budovu Radnice, známej tiež ako Mestský dom. Rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) by samospráva chcela financovať z plánu obnovy. Zámer na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili mestskí poslanci.
viac
23.01.2023
Mestskú knižnicu čaká komplexná rekonštrukcia za vyše 138 000 eur
Mestskú knižnicu v Revúcej čaká komplexná rekonštrukcia za vyše 138 000 eur. Poslanci mesta na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili spolufinancovanie projektu, ktorý sumou viac ako 80 000 eur podporil aj Fond na podporu umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %