Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2024 09:00

Príchod jari oslávia v Trnave Na Kvetnú nedzelu


Ilustračná snímka (mesto Trnava)


Trnavčania sa rozlúčia so zimou a privítajú jar folklórnym podujatím Na Kvetnú nedzelu (24. 3.), ktoré je spojené s vynášaním Moreny. Deti z materských a základných škôl k tomu počas tohto týždňa vyzdobujú korzo veľkonočnými kraslicami, ktoré vešajú na stromy pozdĺž pešej zóny.


Informoval o tom riaditeľ Oblastnej organizácie turistického ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák. "Mesto sa na toto podujatie chystá každý rok. Začína sa výzdobou korza v centre, s ktorou pomáhajú najmenší. V nedeľu popoludní sa pridajú miestne folklórne súbory a celý sprievod spolu s Trnavčanmi sa najprv rozlúči so zimou vynášaním Moreny a následne privíta jar prinášaním Letečka," uviedol. Nedeľný program sa začne o 15.00 h pred radnicou. Vystúpia folklórne súbory Trnavček, Drienka a Trnafčan. Popoludnie obohatia aj stánky s remeselnými výrobkami, kde bude možnosť zakúpiť si veľkonočné ozdoby, kraslice, tkané košíky, prútené šibáky, ale aj výtvory z medovníkov. "Pre najmenších sme pripravili divadelné predstavenie O 12 mesiačikoch divadla Dvor Zázrakov, ktoré sa začne na Námestí SNP o 16.00 h," doplnila Terézia Krupčíková z Mestského kultúrneho strediska - Zaži v Trnave.         

Deň je možné zakončiť v Divadle Jána Palárika Klavírnym večerom s virtuózom, trnavským rodákom Milošom Bihárym. Zaznejú dve vrcholné diela klavírnej literatúry, Klavírna sonáta h moll od Franza Liszta a Obrázky z výstavy od skladateľa Modesta Petroviča Musorgského. Súčasťou klavírneho koncertu bude aj prezentácia na plátne o histórii vzniku a zaujímavostiach interpretovaných klavírnych diel.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2019
Na Veľtrhu pre seniorov predstavia Seniorskú obálku
Veľtrh pre seniorov, podujatie mesta Trnava pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, sa koná už jedenásť rokov. Tohtoročný bude v Mestskej športovej hale v stredu 23. a štvrtok 24. októbra.
viac
17.05.2022
Trnava privíta expertov na cyklodopravu, reč bude aj o Pláne obnovy
Už tento týždeň sa v Trnave uskutoční podujatie Cyklomestá 2022 s podtitulom konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Určená je najmä zástupcom samospráv a odbornej verejnosti, ponúkne však aj zaujímavý sprievodný program pre širokú verejnosť.
viac
26.04.2023
Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi
Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.
viac
17.08.2023
V piatok sa začínajú folklórne slávnosti Trnavská brána
Tradičné slávnosti folklóru Trnavská brána sa budú konať od piatka do nedele (18. - 20. 8.) v Trnave. Informovala o tom Alexandra Galambová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %