Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.02.2021 08:00

Prvé deti a seniori sa otestujú novým typom antigénového testu


Ilustračná snímka.


Občianske združenie Nemocnica deťom rozdá 20-tisíc antigénových testov nového typu, pri ktorých odber sa vykonáva len z prednej časti nosa, nie z nosohltana.


Podľa združenia sa tak odbúrava veľký stres z testovania, ktorý deti majú. TASR o tom informovala Zuzana Čižmáriková, predsedníčka OZ Nemocnica deťom.

Testami sa budú môcť otestovať deti a seniori z viacerých častí Slovenska. „Práve v tejto situácii je dôležité, aby deti pri návrate do škôl mali čo najmenej stresujúci príchod. Rovnako aj seniorom ponúkneme komfortnejší odber vzorky. Testy sú už úspešne nasadené vo viacerých európskych krajinách,” priblížila Čižmáriková.

Tieto antigénové testy majú 100-percentnú špecificitu a dosahujú senzitivitu 97,25 percenta. Pre vykonanie testu postačuje len výter z prednej časti nosa, nie z nosohltanu ako pri ostatných antigénových testoch. Test je podľa Čižmárikovej citlivý aj na možné mutácie vírusu COVID-19, a to britský, brazílsky a aj juhoafrický variant. Testy občianskemu združeniu venovala spoločnosť Siemens Healthineers.

Združenie prerozdelí testy prostredníctvom Bratislavského samosprávneho kraja a budú dodané aj pre 21 základných škôl Hornej Oravy, kde ich rozdá Oravský záchranný systém - Orava RescueSystem. „Testy rovnako pomôžu aj deťom s ťažkým zdravotným postihnutím v rehabilitačnom centre  - ADELI v Piešťanoch,” uzavrela Čižmáriková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Vo Vysokých Tatrách identifikovali nový genetický typ kamzíka
Správa Tatranského národného parku (TANAP) koordinovala v tomto roku realizáciu projektu Ochrana a monitoring kamzíka vrchovského tatranského, pričom boli odchytené štyri jedince za účelom sledovania ich časopriestorovej aktivity s použitím telemetrických obojkov.
viac
27.06.2020
Rodiny s deťmi budú môcť cestovať autobusom za 1 euro
Trnavská župa pripravila pre dospelých s deťmi tzv. rodinný cestovný lístok. V prímestskej autobusovej doprave budú môcť cestovať za symbolické 1 euro. Je to ďalší z krokov, ktorým župa podporuje cestovný ruch a propaguje strávenie tohtoročného leta na svojom území.
viac
16.01.2021
V slovenských pohoriach napadlo do 80 centimetrov nového snehu
Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu v najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí. Je to dôsledok poslednej periódy sneženia, počas ktorej napadlo do 80 centimetrov nového snehu, ten padal navyše za súčinnosti vetra.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %