Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.03.2022 10:55

"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši


Ilustračná snímka z výstavy


Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.


 Kniha a teraz aj výstava nesie rovnomenný názov „Radostná správa“. Publikácia vznikla z iniciatívy vydavateľstva Monokel, z pera dramaturga, scenáristu a spisovateľa Petra Gärtnera, výtvarne spracovaná a ilustrovaná vystavujúcim autorom - Ďurom Baloghom. Ide o prvý výraznejší komiksový počin v jeho tvorbe.

Komiks Radostná správa zachytáva krátke obdobie vzniku a zániku Divadla na korze (1968 - 1971) a tvorivé začiatky Lasicu a Satinského. V pozadí príbehu sa odohráva spoločenský život a príbeh Československa v 60. rokoch. Torzá dialógov sú veľmi trefne vyňaté z kníh Nečakanie na Godota (Tatran, 1969) a Lasica, Satinský a vy (Tatran, 1970). Nosnými postavami deja sú Lasica, Satinský a jednou z hlavných postáv komiksu je aj významný slovenský spisovateľ, šéfredaktor Kultúrneho života, Kornel Földvári.

Lasica a Satinský sú superhrdinovia svojej doby. S nepriazňou dňa bojujú svojimi zbraňami, intelektom a humorom, ktorý je im vlastný - trochu absurdný, ironický, s dávkou paródie a nečakanou pointou. Ich tvorba je novátorská a veľmi odvážna, posúvajú bežné životné situácie do absurdity, napríklad v dialógu Telefón. Súčasťou expozície je aj telefón zo 60. rokov, ktorý spolu s rozmernou ilustráciou Ď. Balogha odkazuje na tento ikonický dialóg. Autor pre účel výstavy vyhotovil aj makety hlavných protagonistov, ktoré sú umiestnené vo výstavnej sieni.

Ďuro Balogh je vynikajúci kresliar, pri ilustrovaní komiksu Radostná správa pracoval s výraznými kontrastmi a hypertrofiou dobra a zla. Sekvenčným radením dejovo a obsahovo naplnených obrázkov a strihov umocnil silu príbehu.

Celá výstava je koncipovaná chronologicky a zachytáva pomerne veľkú časť deja. Nie je však iba výňatkom z knihy, výstava je doplnená o návrhy a pôvodné skice, ktoré predchádzali výslednému knižnému dielu. Autor tak prezentuje výsledok, ale aj cestu k nemu a možné „slepé uličky“, dvojročný proces a kreovanie hlavných postáv a charakterov. V prípravnej skici má Ďuro Balogh veľmi uvoľnený rukopis, odkrýva svoje kresliarske majstrovstvo a cit pre detail. Komiks má čiernobielu farebnosť a jediným farebným akcentom je obálka knihy, ktorá je červená.

Dialógy v Radostnej správe očakávajú dospelého čitateľa, no výtvarná forma spracovania postáv je blízka aj mladšiemu divákovi. Lasica a Satinský sú zobrazení ako dospelé osoby, ale ich individuálne karikatúrne stvárnenie je zo sveta detskej ilustrácie, je plné optimizmu a jemných čŕt, výraznej hravosti a gestikulácie. Príbeh prechádza z divadelnej do knižnej kultúry a cez galerijný priestor dostáva nové možnosti interpretácie.

Výstava je otvorená do 28. mája 2022

Autor: Barbora Vyšňanová, kurátorka výstavy


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2019
Výstava v Dome MS zobrazuje osmanské ťaženie do strednej Európy
Osmanské ťaženie do strednej Európy na konci 17. storočia s cieľom dobyť Viedeň približuje výstava, ktorá sa v týchto dňoch nachádza v Dome Matice slovenskej (MS) v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom informoval podpredseda MS Marek Nemec.
viac
31.01.2020
Pozvánka na výstavu Viktórie Lengyelovej – Transcend the spectacle
V Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa sa 28. januára konala vernisáž výstavy Viktórie Lengyelovej – Transcend the spectacle. Výstava je pre verejnosť otvorená od 29. januára do 7. marca 2020.
viac
30.06.2020
Pozvánka na výstavu MIKULÁŠ NEJESTWUJE
Vo svojom prvom kurátorskom projekte sa spisovateľ Michal Hvorecký zameral na Liptovský Mikuláš ako exemplárne stredoeurópske mesto. Preskúmal jeho dejiny a príbehy ako aj zabudnuté postavy z multikultúrnej histórie liptovského centra.
viac
12.10.2023
Ján Kudlička - Dlhá cesta krajinou v LGPMB
Výstava k životnému jubileu ružomberského výtvarníka Jána Kudličku (*1948) predstavuje tohto autora formou odvolávok na niekoľko dôležitých cyklov jeho tvorby od konca 60. rokov 20. storočia až (doslova) po dnešné dni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %