Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
18.08.2023 09:30

Rekonštrukciu cesty od Veľkých Uheriec po Skýcov dokončia v apríli budúceho roka


Ilustračná snímka: (tasr).


Rekonštrukciu cesty II/511 od Veľkých Uheriec v okrese Partizánske po Skýcov v okrese Zlaté Moravce kompletne dokončia zhotovitelia v apríli budúceho roka. Oproti pôvodnému plánu sa práce na jednom z úsekov predĺžia, na dvojici etáp bude i vyššia cena.


"S rekonštrukciou cesty druhej triedy začali vybrané stavebné firmy v polovici mája. Takmer 12-kilometrový úsek je rozdelený do troch samostatných etáp," pripomenula hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková. Krajská samospráva podľa nej do prác investuje celkovo približne 16 miliónov eur, a to aj za pomoci fondov Európskej únie (EÚ).

Náklady na rekonštrukciu prvého úseku cesty v dĺžke 3,4 kilometra, predstavujú 1,7 milióna eur, zhotoviteľom je spoločnosť COLAS Slovakia. Prvý úsek vedie od križovatky ciest I/64 a II/511, rieši rekonštrukciu cesty a dvoch mostov. Stavebná firma dokončila rekonštrukciu komunikácie, na dvojici mostov musí ešte dorobiť rímsy, položiť poslednú finálnu obrusnú vrstvu a osadiť zábradlia. Náklady na túto etapu rekonštrukcie sa nezvýšili, posunie sa len termín dokončenia prác, a to o 35 dní v súvislosti s technologickými zmenami na mostoch.

Technologicky najnáročnejšou je tretia etapa, ktorá zahŕňa takmer päťkilometrový horský úsek s veľmi členitým profilom. "Stavebné procesy sú náročné z dôvodu geologických pomerov a značná časť vozovky v dĺžke troch kilometrov bude postavená na železobetónových doskách, ktoré sú momentálne vo výstavbe," priblížil vedúci závodu Nitra spoločnosti Eurovia SK Peter Vanek.

Na rekonštrukciu tohto úseku cesty získal TSK z fondov EÚ osem miliónov eur, zo svojich zdrojov doplatí ďalšie štyri milióny eur. Cestu by mala firma finálne dokončiť v apríli budúceho roka.

Posledný, viac ako 3,4 kilometra dlhý úsek, ktorý vedie od osady Fatimová a rieši rekonštrukciu cesty od najvyššieho bodu až po hranicu s Nitrianskym samosprávnym krajom, v blízkosti osady Klížske Lúčky, už Eurovia SK kompletne dokončila. "Na úseku momentálne zabezpečujeme dokončovacie práce, čo sa týka vodorovného a zvislého dopravného značenia," doplnil Vanek.

Úsek cesty budú môcť vodiči naplno využívať až po dokončení tretej etapy, teda v apríli budúceho roka. Náklady na rekonštrukciu tohto úseku presiahli 2,3 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2022
Cena za rekonštrukciu Slaneckej cesty stúpla zatiaľ o 1,6 milióna eur
Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty stúpli oproti pôvodne vysúťaženej sume zatiaľ o necelých 1,6 milióna eur. Mesto Košice podpísalo so spoločnosťou Doprastav doposiaľ päť dodatkov, zvýšenia ceny sa týkali tri z nich. Potvrdil to magistrát mesta.
viac
02.01.2023
Časť cesty medzi Veľkými Uhercami a Skýcovom zrekonštruujú za 12,081 milióna eur
Časť cesty druhej triedy medzi Veľkými Uhercami (okres Partizánske) a Skýcovom (okres Zlaté Moravce) zrekonštruujú za 12,081 milióna eur. Dodávateľa prác vybral Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) cez verejnú súťaž.
viac
16.01.2024
PSK pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica neďaleko Kežmarku. Hovorkyňa kraja Daša Jeleňová pre TASR potvrdila, že Správa a údržba ciest PSK aktuálne vypracováva projektovú dokumentáciu na realizáciu stavby.
viac
05.04.2024
Rekonštrukciu cesty z Veľkých Uheriec po Skýcov dokončia v apríli
Rekonštrukciu tretej etapy cesty II/519 z Veľkých Uheriec v okrese Partizánske po Skýcov v okrese Zlaté Moravce dokončí zhotoviteľ do konca apríla. Spojnica Trenčianskeho kraja s Nitrianskym by mala motoristom opäť slúžiť po kolaudácii v máji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %