Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.10.2020 09:15

Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka


Snímka zdroj: (severovychod.sk).


Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.


Informovala o tom Patrícia Rozgonyiová z oddelenia komunikácie a propagácie mesta Kežmarok s tým, že zvonicu naposledy kompletne rekonštruovali v roku 1999.      

„Kežmarská zvonica už potrebovala rekonštrukciu. Ide celkovo o investíciu 410 000 eur. Samospráva získala 244 000 eur ako podporu cez výzvu Prešovského samosprávneho kraja. Z toho dôvodu sa nám podarilo túto zvonicu pripraviť tak, aby sme mohli spraviť krok k odovzdaniu staveniska. Pokúsim sa, aby došlo k obnoveniu zlatých písmen, ktoré pripomenú i vyzdvihnú slávu celej stavby,“ vysvetlil primátor mesta Ján Ferenčák. V pláne je doplnenie a reštaurovanie tvaroslovia a farebnosti.       

Rozgonyiová ozrejmila, že zvonica podstúpi kompletnú rekonštrukciu exteriéru odbornými prácami, ktoré bude mať v rukách reštaurátor so svojím tímom. Obnovená bude sgrafitová výzdoba v priestoroch ozvučnicových otvorov na veži i nárožné kvádrovanie. Tím sa zameria i na opravu kamennej hlavice, stĺpov a portálu. Po obnove historickej omietky bude vo finále hrať rolu farebná úprava a nanesenie lazúry.      

„Začiatok rekonštrukcie bude posunutý na priaznivejšie mesiace, rátame tak marec, apríl. Dĺžka bola vyhodnotená na šesť mesiacov,“ dodala Lenka Bartoš Almášiová z predstavenstva spoločnosti, ktorá zastrešuje rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
15.11.2023
Z dotácií kraja 1,7 mil. eur do obnovy národných kultúrnych pamiatok
Dotačné peniaze Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prispeli za tri roky na záchranu 120 národných kultúrnych pamiatok v regióne. Kaštieľov, hradov a chrámov aj infraštruktúry v ich okolí. Kraj na ich obnovu, resp. rekonštrukciu vynaložil vyše 1,7 mil. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %