Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
27.07.2021 09:30

Rybník v Devínskej N. Vsi by sa mohol opäť využívať koncom leta


Snímka zdroj: (ms).


Viacúčelová vodná nádrž "Mláka" na Mlynskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi by sa mohla začať využívať koncom leta. Také sú odhady mestskej časti.


V súčasnosti sa po rekonštrukcii stále čaká na kolaudačné rozhodnutie, keďže boli podané čiastkové reklamácie u dodávateľa na stavidlo. Uviedla to Jana Vedejová Sitášová, vedúca mediálneho oddelenia miestneho úradu.

„V posledných týždňoch prebiehali technické skúšky stavidla. Hladina je momentálne v stave, že je možné prečerpávať vodu z blízkej Galérie Šrotpark a Tarzánie, ktoré boli zatopené pri nedávnom stúpaní hladiny Moravy. Voda už ustúpila, ale v jamách ostalo určité množstvo vody,” priblížila Vedejová Sitášová.

V rámci rekonštrukčných prác prebiehalo v posledných mesiacoch odbahňovanie dna rybníka, oprava systému vpuste a výpuste vodnej nádrže i spevňovanie brehov. Pre jeho dlhšie vypustenie však bude treba rybník opäť vyčistiť, odbahniť, a taktiež vystriekať proti komárom. Nedávne upršané počasie zároveň spôsobilo, že sa vytvorili na niektorých miestach mláky a dno zarástlo vegetáciou.

Revitalizácie by sa malo dočkať aj okolie vodnej nádrže. Naviazaná na ňu je architektonická súťaž, ktorá má zadefinovať vzhľad a funkčnosť okolia. „Architektonická súťaž bude vyhlásená do niekoľkých dní,” poznamenala Vedejová Sitášová. Následne po vyhodnotení súťaže a jednotlivých navrhovaných alternatív pristúpi samospráva k participácii a svoj názor budú môcť hlasovaním vyjadriť aj obyvatelia.

Vodná nádrž by mala slúžiť na rekreačné účely, teda na zimné korčuľovanie a letné člnkovanie sa v plnohodnotnom rekreačnom priestore. Prípadné kúpanie bude závisieť od kvality vody vo vodnej nádrži. Rekonštrukcia a revitalizácia vodnej nádrže umožní taktiež hasičskému zboru lepší vjazd techniky potrebný aj na výcvik a jednoduchší prístup k čerpaniu vody na hasenie, poslúžiť môže aj ako vodný zdroj na polievanie zelene.

Práce na rybníku sa začali koncom minulého roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
24.02.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Mláka pokračuje aj odstraňovaním bahna
Rekonštrukcia viacúčelovej vodnej nádrže "Mláka" na Mlynskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi pokračuje odstraňovaním bahenných nánosov a prácami na spádovaní dna.
viac
15.07.2021
Novú plaváreň v Snine konečne otvoria
Mesto Snina otvorí svoju novú plaváreň predposledný júlový deň. Jej prvý návštevník vzíde zo žrebovania v súťaži Prvý plavec v plavárni Snina, ktorou chce samospráva zvýšiť záujem o karty obyvateľa.
viac
09.05.2022
Devínska Nová Ves hospodárila vlani s prebytkom vyše 259 140 eur
Bratislavská Devínska Nová Ves hospodárila v minulom roku s prebytkom viac ako 259 140 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2021, ktorí schválili poslanci na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %