Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
10.05.2024 03:05

Slávnostné otvorenie novovybudovanej kompostárne v meste Trebišov


Ilustračná snímka TASR


Piatok 10. 5. 2024 sa za účasti štátneho tajomníka MŽP SR PhDr. Štefana Kuffu, vedenia mesta Trebišov, stavebných spoločností a spoločností podieľajúcich sa na realizácii projektu, ako aj súčasných a bývalých poslancov mesta Trebišov slávnostne otvorili novovybudovanú kompostáreň v Trebišove.


Projekt „Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu v Trebišove“ bol financovaný z prostriedkov Kohézneho fondu EÚ, Ministerstva životného prostredia SR v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia a mesta Trebišov v celkovej výške 3 490 565,86 EUR.

Realizácia projektu kompostárne trvala od marca 2022 a ukončená bola v decembri 2023.

Zariadenie zahŕňa niekoľko stavebných objektov ako je prijímacia hala, prijímacie boxy, plochy pre hygienizačné jednotky, plochy na dozrievanie kompostu, či plocha na uskladnenie hotového kompostu. Technologické zariadenie pozostáva z hygienizačných jednotiek, prevzdušňovacieho systému, čerpadiel, sifónov a dúchadiel. Ďalšími súčasťami sú rádiové teplotné sondy, riadiaci, kontrolný a vizualizačný systém.

Kompostáreň bude slúžiť na zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu z údržby miestnej zelene, ale aj z domácností. Zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu ( odpad z kuchyne a zvyšky jedál ) a biologicky rozložiteľného odpadu ( tráva, burina, konáre) od rodinných domov sa spustí 13.5.2024.

Autor: (ts-mesto Trebišov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Mesto zakázalo používanie zábavnej pyrotechniky, okrem Silvestra
Používanie zábavnej pyrotechniky v Trebišove bude okrem silvestrovských osláv zakázané. Výnimkou budú podujatia organizované mestom alebo iné príležitosti na základe vopred udeleného súhlasu mesta.
viac
21.04.2018
Každý deň je Deň Zeme
Environmentálne podujatie pri príležitosti osláv Dňa Zeme v Trebišove pripravili organizátori, ktorými boli Štátna ochrana prírody SR CHKO Latorica v spolupráci s mestom Trebišov (odd. školstva), ZŠ na Ul. M. R. Štefánika, ZO Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Trebišov.
viac
20.11.2020
V Piešťanoch otvorili novú kompostáreň s kapacitou 4800 ton
Až 4800 ton biologicky rozložiteľného odpadu dokáže spracovať za rok nová kompostáreň v Piešťanoch. Spracovanie v nej bude, ako informoval referent pre komunikáciu piešťanskej radnice Martin Ričány, prebiehať v polouzavretom systéme aeróbnym procesom.
viac
04.08.2022
Začali sa práce na výstavbe kompostárne
V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %