Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.04.2021 10:30

Slovenské banské múzeum sa pripravuje na letnú sezónu


Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


Slovenské banské múzeum (SBM) so sídlom v Banskej Štiavnici sa postupne pripravuje na blížiacu sa letnú turistickú sezónu. Okrem iného múzeum hľadá i sezónnych lektorov a lektorky, uviedla Iveta Chovanová z centra marketingu, komunikácie a zelených inovácií SBM.


SBM má deväť stálych lektorov a lektoriek. Počas letnej turistickej sezóny, ktorá spravidla trvá od mája do októbra, sa tím rozšíri o 15 až 17 sezónnych pracovníkov. „Predpokladáme, že múzeum bude otvorené, počet pozícií lektorov je nastavený efektívne tak, aby sme naplnili očakávania návštevníkov,” povedala Chovanová.      

V roku 2020 evidovalo SBM v dôsledku pandémie nového koronavírusu pokles návštevnosti o viac ako 35 percent, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2019 o takmer 55 000 návštevníkov menej. „Sme optimisti, predpokladáme, že v lete bude situácia lepšia a Banská Štiavnica i expozície SBM prilákajú veľa domácich hostí. Domnievame sa, že v dôsledku pandémie mesto navštívi nižší počet zahraničných turistov,” poznamenala Chovanová.      

Mesiace, počas ktorých boli expozície v dôsledku protipandemických nariadení zatvorené, využilo SBM na doplnenie digitálnej databázy, formovanie vedeckej rady múzea a naštartovanie vedecko-výskumného programu. „Odborná činnosť je pre nás ako celoslovenskú odbornú inštitúciu jednou z kľúčových oblastí, teraz bol priestor na posilnenie a skvalitnenie tohto segmentu,” vysvetlila Chovanová s tým, že výsledky výskumnej činnosti budú v budúcnosti impulzmi aj pre tvorbu prezentačných aktivít pre verejnosť.      

„Pozornosť sme venovali aj našim depozitárnym priestorom. Zabezpečili sme skvalitnenie ich vybavenia a monitorovania klimatických podmienok prostredníctvom smart riešení,” dodala Chovanová. SBM okrem toho začalo programovo napĺňať projekt Zelené múzeum, v ktorom chce na rôznych úrovniach prispieť ku konštruktívnej diskusii o klimatických zmenách a prehĺbiť environmentálne uvažovanie. Ukončiť sa podarilo aj druhú etapu inovácie expozície Baníctvo na Slovensku, ktorá návštevníkom komplexnejšie priblíži fenomény baníctva v širších kontextoch.      

SBM aktuálne pripravuje sériu edukačno-kreatívnych programov ku Dňu Zeme, ktoré sa ešte uskutočnia v online prostredí. „Predpokladáme, že výstavnou lahôdkou sezóny bude výstava Edmund Gwerk: Paradoxy a Paralely, ktorá by mala byť uvedená v Galérii Jozefa Kollára na jeseň 2021,” prezradila Chovanová s tým, že banskoštiavnický rodák patrí v stredoeurópskom kontexte k reprezentantom progresívnych umeleckých tendencií prvej polovice 20. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu na inováciu expozície
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu vo výške 50 000 eur na inováciu expozície Baníctvo na Slovensku. V banskoštiavnickom Kammerhofe obnovia štyri miestnosti múzea, priblížila vedúca odboru múzejných činností Magdalena Sombathyová.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
25.05.2021
BBSK prichádza s výnimočným MÚZPAS-om
Do štyroch múzeí a jednej galérie v Banskej Bystrici a okolí sa počas tejto sezóny dostanú návštevníci za zvýhodnenú cenu a prostredníctvom jedinej vstupenky. Atraktívny MÚZPAS pripravil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s OOCR Stredné Slovensko a Mestom Banská Bystrica.
viac
15.07.2021
Vláčik Korýtko v prevádzke
Obľúbená atrakcia v Ružomberku, historický vláčik Korýtko, zažíva už svoju štvrtú sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %