Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.01.2019 01:45

Sobotná prechádzka so sprievodcom predstaví zabudnuté osobnosti mesta


Ilustračný výrez plagátu


Zabudnuté osobnosti Trenčína Ján Mjartan a Štefan Pozdišovský budú témou januárovej Prechádzky mestom so sprievodcom. Prvá tohtoročná prechádzka bude v sobotu 5. januára.


Ako informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová, univerzitný profesor, etnograf a múzejník Ján Mjartan pôsobil v Trenčíne ako gymnaziálny profesor a spolupracovník trenčianskeho múzea. Historik Štefan Pozdišovský, profesor gymnázia, autor viacerých publikácií o Trenčíne a kustód trenčianskeho múzea zachránil cennú obrazovú zbierku Ilešháziovcov.       

"Účastníci prechádzky sa dozvedia, čo má spoločné rybárstvo, ľudové staviteľstvo a vampirizmus, ako sa pôvodne volal Štefan Pozdišovský, ale aj aké známe osobnosti boli jeho žiakmi," uviedla Ságová. Sobotná prechádzka mestom sa začne o 16. hodine pri Kultúrno-informačnom centre na Mierovom námestí v Trenčíne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2018
Sobotná prechádzka mestom so sprievodcom bude o Márii Terézii
Osvietená panovníčka Mária Terézia a jej vzťah k Trenčínu budú témou sobotnej (3. marca) prechádzky mestom Trenčín so sprievodcom. Informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
04.11.2022
Sobotná prechádzka mestom bude o rodine Medňanských
Najbližšia Prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude v sobotu (5. 11.) o rodine Medňanských. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
05.05.2023
Sobotná prechádzka mestom so sprievodcom bude o textilných továrňach
Sobotná (6. 5.) prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude venovaná významným textilným továrňam, ktoré sa v minulosti nachádzali v meste. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
09.02.2024
Prechádzky mestom budú aj pre ľudí, ktorí majú problémy s pohybom
Pravidelné prechádzky Trenčínom so sprievodcom budú môcť absolvovať aj ľudia, ktorí majú problémy s pohybom. Kultúrno-informačné centrum (KIC) Trenčín zabezpečilo invalidný vozík pre tých milovníkov histórie, ktorí majú problémy s dlhším chodením. Informovala o tom Zuzana Janáčová z KIC Trenčín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %