Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.02.2024 12:05

Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád


Snímka zo stretnutia (Zdroj: ZMOS)


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.


Na utorkovom spoločnom stretnutí predsedu ZMOS Jozefa Božika s generálnym tajomníkom RÚZ Martinom Hoštákom, ktoré sa uskutočnilo 30. januára  v priestoroch Kancelárie ZMOS v Bratislave, odznelo viacero spoločných tém, ktoré spájajú týchto sociálnych partnerov. Okrem toho, že sa stretávajú pri spoločnom stole v rámci Hospodárskej a sociálnej rady (Tripartity), budú ZMOS a RÚZ spolupracovať na spoločných národných projektoch realizovaných cez novovzniknuté združenie Alianciu sektorových rád.

Aliancia sektorových rád (ASR) ako záujmové združenie právnických osôb vznikla 1. februára 2023. Jej činnosť a ciele sú zadefinované v Zákone o službách zamestnanosti, ktorý vo svojom znení zhmotnil predchádzajúcu 10-ročnú skúsenosť práce sektorových rád.

Členovia ASR reflektujú zloženie Hospodárskej a sociálnej rady SR, kde zástupcov štátu reprezentujú MPSVaR SR a MŠVVaŠ SR. Novozaložená platforma ASR má za úlohu sformalizovať a zintenzívniť spoluprácu medzi ústrednými orgánmi štátnej správy, zástupcami zamestnávateľov a zástupcami odborových zväzov pri definovaní zmien na trhu práce a nastavovaní adekvátneho vzdelávania.

Sociálnych partnerov bude spájať v nasledujúcich rokoch spolupráca na dvoch národných projektoch, ktoré ASR realizuje v rokoch 2023 – 2028, a to národný projekt „Aliancia sektorových rád – predvídanie trendov a potrieb trhu práce“ a národný projekt „Rozvoj odborných kapacít sociálnych partnerov,“ ktoré sú spolufinancované zo zdrojov Európskej únie v rámci Programu Slovensko. 

„S republikovou úniou zamestnávateľov nás spája veľa tém, ako zamestnávatelia ťaháme za jeden koniec, samospráva vytvára predpoklady a nastavuje podmienky pre fungovanie firiem v území. Úzka spolupráca a výmena informácii, ako i spoločná podpora legislatívnych opatrení je a bude predmetom našej sociálnej spolupráce“, uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Stanovisko CEMR k spravodlivým minimálnym mzdám v celej Európe
Európska asociácia miestnych a regionálnych samospráv Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) pripravila stanovisko k návrhu európskej legislatívy týkajúcej sa zabezpečenia spravodlivých minimálnych miezd v celej EÚ.
viac
06.06.2022
Prezidentka prijme sociálnych partnerov aj zástupcov samospráv
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (6. 6.) prijme v súvislosti so schválením protiinflačného balíka sociálnych partnerov, predstaviteľov samosprávy aj zástupcov prorodinných organizácií. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.
viac
21.01.2023
Aliancia sektorových rád začína svoju činnosť
Novovzniknutá Aliancia sektorových rád na rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny bude zastrešovať predvídanie trendov na trhu práce, zosúladenie potrieb zamestnávateľov a vzdelávania občanov. Zakladajúcim členom za zamestnávateľov je aj Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
20.10.2023
Memorandum o spolupráci medzi ZMOS a ASES
Vytváranie priaznivých podmienok pre efektívnu a účelnú spoluprácu za účelom podpory rozvoja sociálneho podnikania ako dôležitého nástroja regionálneho rozvoja je cieľom spolupráce medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Alianciou pre sociálnu ekonomiku na Slovensku (ASES).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %