Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.02.2023 03:20

Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní


Ilustračná snímka: (tasr).


Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní. V zime sa najčastejšie stretáva s neoprávnenými vjazdami do chránených území na snežných skútroch, snowhawkoch a štvorkolkách so snežnými pásmi. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojom webe.


"Okrem negatívneho vplyvu na prírodu hlavne rušením živočíchov v prirodzenom prostredí alebo rozjazdením lúčnych biotopov pri menšej vrstve snehu dochádza často aj k ohrozovaniu turistov a bežkárov, ktorí do prírody prichádzajú za oddychom a rekreáciou," poukazujú ochranári.

Od druhého stupňa ochrany prírody je jazda na snežnom skútri alebo inom motorovom vozidle zakázaná. Strážcovia prírody podľa ŠOP vyhodnocujú každú situáciu individuálne. V správnom konaní hrozí za jazdu v chránenom území pokuta do výšky 3319,39 eura alebo prepadnutie vozidla.

Na mieste môže strážca uložiť pokutu do 300 eur alebo vec spracuje na ďalšie konanie. "Ak došlo k poškodeniu biotopov alebo je zrejmé, že páchateľ vedel, že môže prírodu poškodiť a konal úmyselne, môže byť takáto jazda riešená aj v trestnom konaní s možnosťou trestu odňatia slobody až na jeden rok," vysvetlila štátna ochrana prírody.

Správcovia v uplynulých dňoch našli veľkú jamu nelegálne uložených vnútorností, hláv a iných pozostatkov tiel poľovnej zveri. Prípad aktuálne rieši Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR a Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Predmetný poľovný revír dostal príkaz na odstránenie," uviedli ochranári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
04.10.2021
ŠOP vyzýva ľudí k zlikvidovaniu inváznych zlatobylí na svojich pozemkoch
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva ľudí k zlikvidovaniu zlatobylí na svojich pozemkoch. Ide o nepôvodné invázne druhy rastlín, ktoré sa do Európy rozšírili zo Severnej Ameriky. Informuje o tom na webovej stránke.
viac
23.12.2021
Niektoré dravce možno na Slovensku pozorovať len počas zimy
Niektoré dravce, ktoré na Slovensku nehniezdia, možno pozorovať práve počas zimných mesiacov. Ide najmä o myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %