Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
16.01.2020 04:00

Stredoškoláci Košického kraja sa môžu zapojiť do súťaže Voda nad zlato


Voda nad zlato


Stredoškoláci z Košického kraja sa môžu zapojiť do prvého ročníka súťaže Voda nad zlato. Ako o tom TASR informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, vďaka nej môžu vzniknúť inšpiratívne riešenia problémov hospodárenia s vodou.


„Hlavnou ambíciou súťaže je podporiť mladých ľudí, ktorých rastúce obavy zo zmien klímy podnietili na organizovanie klimatických protestov aj v Košickom kraji,“ pripomenula s tým, že prejavy extrémneho počasia sa vyskytujú čoraz častejšie.       

Študenti môžu nominovať konkrétnu situáciu, ktorá sa týka napríklad zadržiavania a úspor vody, prevencie sucha či povodní. Nápady študentov by podľa KSK mohli zmeniť pohľad samospráv, škôl, úradníkov aj širokej verejnosti na udržateľné a zodpovedné spôsoby vodného hospodárstva.       

„Voda a jej ochrana sú pre náš kraj prioritou v oblasti spoločenskej zodpovednosti. V súvislosti so súťažou Voda nad zlato je pre nás dôležité práve spojenie reálnych riešení, ktoré pripravili študenti. Súťaž dáva príležitosť aktívne sa podieľať na tejto problematike aj mladej generácii so záujmom o ochranu prírodných zdrojov,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.       

Prísť možno s riešeniami vo forme jednoduchých štúdií alebo konkrétnych návrhov, ktoré pomôžu nájsť konkrétne inovatívne postupy, ako zachytiť dažďovú vodu, zvýšiť využitie zachytenej dažďovej vody, zvýšiť a zefektívniť čistenie odpadových vôd, zvýšiť zastúpenie zelene v sídlach, zvýšiť zastúpenie zelene, mokradí a vodných plôch vo voľnej a urbánnej krajine alebo zmierňovať dosah zmeny klímy.       

„Návrhy na riešenie problémov, ktoré súvisia so zmenou klímy, môžu byť významným príspevkom k realizácii konkrétnych opatrení a v podstatnej miere môžu prispieť k zvýšeniu povedomia o zmene klímy,“ dodala Terezková s tým, že súťaž sa realizuje v rámci krajského Programu obnovy krajiny.       

Uzávierka študentských prác bude 31. marca. Do finále postupujú všetky riešenia od tímov, ktoré budú prezentovať pred odbornou porotou. Viac informácií o súťaži Voda nad zlato je zverejnených aj na webovej stránke Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
Cyklopátrania Prešovským krajom ukončia preteky v Prešove
Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholia 9. septembra pretekom v Prešove. Cyklisti rôznych vekových a výkonnostných kategórií objavia zaujímavosti krajského mesta a jeho okolia.
viac
28.03.2019
V medzinárodnej dejepisnej súťaži zabojovali študenti zo 14 gymnázií TSK
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 27. marca 2019 už po piatykrát konala prestížna stredoškolská dejepisná súťaž slovenských a českých gymnázií. Poslednýkrát preverila vedomosti žiakov z oblasti československých dejín, ktoré uzatvorila etapa rokov 1978 – 1992.
viac
23.11.2019
Vyhlásili 26. ročník novinárskej študentskej súťaže Štúrovo pero
Už 26. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero vyhlásili jeho hlavní organizátori.
viac
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %