Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.07.2021 10:30

Triedenie kuchynského odpadu odštartovalo v Brezovej pod Bradlom


Ilustračná snímka.


Menej skládkovaného odpadu, splnenie legislatívnych požiadaviek a efektívnejšie využívanie bioodpadu ako suroviny. To sú dôvody, pre ktoré triedenie kuchynských odpadov z domácností odštartovalo aj v Brezovej pod Bradlom.


Mesto pre občanov pripravilo základný balíček pre efektívny zber bioodpadu. Každá domácnosť dostala prevetrávaný kôš, vrecká z kompostovateľného materiálu a informačnú brožúrku o tom, ako bude zber prebiehať a prečo je dôležité sa doň zapojiť. Okrem toho pripravilo pre občanov aj komunikačnú kampaň, pre dosiahnutie lepších výsledkov. Jej cieľom je, aby bioodpad nekončil v čiernych kontajneroch a na skládkach. Na druhej strane však chcú aby občania triedili bioodpady správne. Je to dôležité pre jeho ďalšie spracovanie v kompostárni. Vďaka priemyselnej výrobe kompostu je možné využiť jeho prirodzené vlastnosti v poľnohospodárstve a dopriať tak pôde potrebné živiny a ochranu pred eróziou.

V dobe, keď sledujeme extrémne zmeny počasia, je dôležité bojovať proti klimatickým zmenám prirodzenou cestou – využívaním prírodného hnojiva, ktoré dokonca viaže atmosférický uhlík a zabraňuje globálnemu otepľovaniu. Preto má každé vytriedené vrecko kuchynského odpadu veľký význam.

 

Autor: (Brezová pod Bradlom)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Prešov plánuje zber bioodpadu od júla budúceho roka
Mesto Prešov považuje za reálne začať so separovaním kuchynského bioodpadu od januára 2021 tak, aby systém fungoval plynulo.
viac
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
19.11.2021
V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO
Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %