Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.03.2024 01:10

V bývalej židovskej škole vzniklo po rekonštrukcii Centrum tolerancie


Židovská škola v Leviciach pred rekonštrukciou. ZDROJ: levice.sk


Mesto Levice ukončilo rekonštrukciu bývalej židovskej školy. V objekte národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Centrum tolerancie, vzdelávacie a prezentačné priestory, informovala Mária Mészárošová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Levice.


Na obnovu objektu získala samospráva financie z grantového mechanizmu EHP 2014 - 2021/Nórskeho finančného mechanizmu vo výške 900.000 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli vyčíslené na 1.216.216 eur. Mestské zastupiteľstvo schválilo spolufinancovanie projektu vo výške 316.216 eur z celkových oprávnených výdavkov. Poslanci zároveň schválili zabezpečenie financovania neoprávnených výdavkov projektu.         

Rekonštrukcia bývalej židovskej školy sa začala v roku 2022. Po obnove bude slúžiť ako priestor na vzdelávanie, kultúrne aktivity, usporiadanie workshopov, lektorské kurzy či kurzy remeselnej výroby. Aby sa nestratil pôvodný význam národnej kultúrnej pamiatky, v jej priestoroch bude umiestnená stála expozícia o živote národnostných menšín žijúcich v meste v medzivojnovom období.         

Bývalá židovská škola bola postavená v tesnej blízkosti synagógy v roku 1935 podľa projektu viedenského architekta Jacquesa Oblatta a je charakteristickým dielom funkcionalistickej architektúry. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, odkiaľ boli levickí Židia deportovaní do koncentračného tábora. Po vojne sa už židovská náboženská obec v meste neobnovila.         

V druhej polovici 20. storočia budova slúžila pre rôzne školy, ktoré ju využívali na učebne. Do vlastníctva mesta prešla v 90. rokoch. Po rekonštrukcii synagógy v roku 2013 slúžila ako zázemie pre synagógu. Objekt sa zachoval vo vysokej miere v pôvodnom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2018
P.Pellegrini: Prichádza čas,aby sme podporili vznik veľkého cyklistického centra
Po hokeji, tenise a futbale by malo prísť aj k výraznej štátnej podpore pre cyklistiku. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) potvrdil, že kabinet sa zaoberá zámerom vybudovania národného centra cyklistiky.
viac
23.09.2019
Mesto Levice chce rekonštrukciou židovskej školy vytvoriť multifunkčný priestor
Mesto Levice plánuje zrekonštruovať bývalú židovskú školu za synagógou v Leviciach. Financie na rekonštrukciu plánuje získať z Finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca roka 2022.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
27.07.2022
Rekonštrukcia židovskej školy za 1,2 milióna eur sa začala
Mesto Levice upozorňuje vodičov, že parkovisko za židovskou školou bude od stredy 27. júla uzavreté.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %