Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
15.01.2024 02:10

V meste odhalia plastiku pripomínajúcu 70 rokov výroby hliníka


Na snímke zahalená socha pred Mestským kultúrnym centrom v Žiari nad Hronom. Zdroj: Hlavné správy


Pred Mestským kultúrnym centrom (MsKC) v Žiari nad Hronom v blízkom čase odhalia plastiku s názvom Doba alumíniová, ktorej autorom je výtvarník Milan Nemeš.


 Plastika, na ktorej autor pracoval vyše roka, je rozdelená na sedem častí pripomínajúcich jednotlivé obdobia výroby hliníka. Informovala o tom žiarska samospráva.         Ako uvádza mesto na sociálnej sieti, Nemeš pracoval v miestnom ZSNP počas štúdia na strednej škole, do závodu sa vrátil aj po štúdiu na vysokej škole. "V odlievarni videl osudy a námahu ľudí, ktorí pracovali s hliníkom, a práve to ho inšpirovalo k tomu vytvoriť niečo, čo bude niesť odkaz jeho výroby v našom meste," uvádza mesto.         Podľa slov samotného autora je dielo pamiatkou 70 rokov výroby hliníka v Žiari nad Hronom. "Bolo vytvorené na pamiatku všetkých ľudí, ktorí boli aktívni pri jeho vzniku a nesie v sebe odkaz, aby sme na túto časť histórie mesta nezabudli," povedal. Plastika bola vytvorená technikou studené liatie a celé dielo má pôsobiť mierne opotrebovaným dojmom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2017
V Žiari nad Hronom vybudujú 3,7 km dlhý cyklochodník
V Žiari nad Hronom vybudujú takmer 3,7 kilometra dlhý cyklochodník, ktorý prepojí mesto s priemyselným parkom. Centrálna diagonála, ako sa cyklochodník nazýva, má zvýšiť atraktivitu cyklodopravy v meste a podporiť zdravé dochádzanie miestnych ľudí do práce.
viac
27.11.2018
Žiar n.Hronom: Mikulášsky pochod má podporiť hendikepované deti
S cieľom podporiť zdravotne hendikepované deti organizuje občianske združenie Mosty zo Žiaru nad Hronom 5. decembra Mikulášsky pochod mestom.
viac
02.05.2020
Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu
Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.
viac
13.06.2020
Repliky dobového nábytku prídu do kaštieľa až z ďalekej Číny
Žiarsky biskupský kaštieľ aktuálne pripravujú na sprístupnenie verejnosti. Mesto tam sťahuje expozície aj pamätnú izbu Štefana Moysesa, s ktorým je táto historická pamiatka spätá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %