Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.05.2023 01:30

V obci chcú zveľadiť unikátne pivničky zo zdrojov Interreg


Na snímke pohľad na unikátne pivničky na skladovanie zemiakov a zeleniny vyhĺbené do vápencovej horniny pod vrchom Turnička v Liptovskej Tepličke. Snímka zdroj: (tasr).


V podtatranskej obci Liptovská Teplička chcú zveľadiť unikátne pivničky, uchádzať sa budú o zdroje z cezhraničného programu Interreg. Informoval o tom Ladislav Sisák, manažér kancelárie miestnej akčnej skupiny (MAS) Pro Tatry, s ktorou obec pri tvorbe projektu spolupracovala.


Niektoré z teplických zemiakových pivničiek, ktoré sú kultúrny, technický a estetický unikát, postavili aj pred viac ako 300 rokmi. Cieľom výziev Interregu je tentoraz zachovanie, zveľaďovanie a využitie potenciálu kultúrno-historického dedičstva prihraničných regiónov. "Ním myslíme napríklad pamiatky, tradičné postupy výroby potravín, nástrojov, tradičné vzory či prvky architektúry," opisuje základnú ideu Sisák. Okrem samotných pivničiek sa môžu zrekultivovať prístupové chodníky, trávnaté plochy, vylepšiť informačné tabule či ponúkať rôzne služby.

Suma na cezhraničné projekty by mohla podľa starostu Liptovskej Tepličky Slavomíra Kopáča dosiahnuť aj štyri milióny eur. Približne polovicu z tohto balíka by mali získať partneri z každej strany hranice. Obec má v Interregu dva hlavné zámery - zveľadiť, zrekonštruovať a opraviť unikátne zemiakové pivničky a tiež vylepšiť plochu miestneho amfiteátra.

"Pivničky už len svojím vzhľadom a panorámou na prvý pohľad zaujmú takmer každého, kto prvýkrát zavíta do dedinky. Pre neznalých môžu pripomínať aj vínne pivničky z južných regiónov. Ide vskutku o unikát - kultúrne, historicky, esteticky, ale aj prakticky. Veď zemiaky tam v požadovanej kvalite vydržia celú zimu aj bez elektriny," upozornil Kopáč s tým, že v obci ich je približne 400. Niektoré sú však poškodené, iné celkom spadli, keďže sa už nepoužívajú v takej miere ako kedysi. "Kedysi v nich rodiny uskladňovali po 100 vriec zemiakov, dnes už je to väčšinou len symbolických päť až desať," vysvetľuje starosta.

Za peniaze z projektu chcú miestni pivničky opraviť, dať im prvky jednotného liptovského dizajnu a skvalitniť dostupnosť informácií o tomto unikáte. Aj takouto formou by podľa Kopáča podporili cestovný ruch, regionálne služby a zatraktívnili územie. Obec ich v tejto súvislosti nedávno vyhlásila za pamätihodnosť, čo pomôže jednak marketingu, ale aj snahám o získavanie prostriedkov na ich ochranu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
29.03.2023
V Dlhej nad Oravou zrekonštruovali priestory kultúrneho domu
Priestory kultúrneho domu v Dlhej nad Oravou v okrese Dolný Kubín v uplynulom období zrekonštruovali. Počas prác obnovili aj javisko a jeho technológiu za 39 000 eur.
viac
12.06.2023
Husitský kostol má vďaka MAS Dolný Liptov a obci novú fasádu
Obnovená fasáda a veža husitského kostola v Liptovskej Osade v okrese Ružomberok sú výsledkom spolupráce obce a Miestnej akčnej skupiny (MAS) Dolný Liptov. Informovala o tom Zuzana Gvizdová z občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %