Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.03.2022 01:30

V obci vytriedili viac ako 50 percent komunálneho odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Zníženie poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad o tri eurá na tento rok zabezpečila v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) i miera separovania komunálneho odpadu.


V centrálnej obci pravnianskej doliny ho vlani vytriedili viac ako 50 percent. Informoval o tom konateľ obecnej spoločnosti Blažej Litva.        "Obyvatelia našej obce si toto zníženie právom zaslúžia, pretože sa svojím postojom o dobré výsledky v odpadovom hospodárstve za posledné dva roky veľmi pričinili," skonštatoval starosta Andrej Richter. Aj keď je obec na výsledky podľa neho hrdá, má pred sebou ešte ďalekú cestu k plnej spokojnosti samosprávy a obyvateľov.

"Obec si v posledných dvoch rokoch dala vykonať nezávislý rozbor odpadu v nádobách na komunálny odpad, potom investovala viac ako 150 000 eur z vlastného rozpočtu na dovybavenie infraštruktúry odpadového hospodárstva," spomenul Litva.

Samospráva podľa neho tiež začala motivovať a presviedčať obyvateľov o tom, že triediť odpad je lacnejšie, ako všetko odkladať do nádoby na komunálny odpad a stále zvyšovať poplatok. "Od roku 2019, keď obec vyprodukovala 596 ton zmesového komunálneho odpadu, sa produkcia znížila na 461 ton v roku 2021. Hmotnosť vyseparovaných zložiek vzrástla za rovnaké obdobie z 252,5 tony na 681 ton v roku 2021. Percento vytriedenia odpadu stúplo z hodnoty 19,33 za rok 2019 na 50,82 za rok 2021," priblížil s tým, že finančná úspora, ktorá takto vznikla, sa mohla premietnuť do výšky poplatku za zmesový komunálny a drobný stavebný odpad.

"Obecná samospráva má záujem do budúcnosti pokračovať vo zvýšení percenta vytriedenia odpadu, poznať presné množstvo separovaného a zmesového komunálneho odpadu na každú domácnosť a zaviesť podľa možnosti čo najspravodlivejšiu platbu pre každého obyvateľa Nitrianskeho Pravna," avizoval Litva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
V budovách NR SR separujú odpad upratovačky
Tlačové NR SR nám elektronickou poštou odpovedalo na otázky.
viac
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
26.01.2022
Obyvatelia Nitrianskeho Pravna zaplatia za komunálny odpad menej ako vlani
Obyvatelia Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza zaplatia v tomto roku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu menej peňazí ako vlani. Zníženie poplatku z 35,90 eura na 32,90 eura umožnilo menšie množstvo odpadu, ktorý putoval na skládku, i dôslednejšie triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %