Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.03.2022 10:35

V Záhorskej Bystrici spúšťajú zber kuchynského bioodpadu


Snímka zdroj: (Záhorská Bystrica).


V bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica spúšťa hlavné mesto v spolupráci s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) zber kuchynského bioodpadu.


Zber bol už pilotne od októbra 2021 spustený v bratislavskom Lamači, do systému sa tento rok postupne zapoja aj ostatné bratislavské mestské časti.

V apríli sa kuchynský bioodpad začne zbierať v Karlovej Vsi a Dúbravke. Nádoby na zber sa majú v Karlovej Vsi distribuovať od pondelka, odpad z nich sa má začať odvážať od 4. apríla. V Dúbravke sa budú nádoby rozdávať od 5. apríla, prvý odvoz sa tam očakáva od 25. apríla.

"Nasledovať budú mestské časti Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Rača, Staré Mesto, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Vajnory, Jarovce, Rusovce a Čunovo," spresnili z bratislavského magistrátu.

Všetky domácnosti dostanú bezplatne jeden desaťlitrový odvetrávací kuchynský košík, 150 kusov kompostovateľných vreciek na jeden rok a informačný leták. Obyvatelia rodinných domov dostanú aj 20-litrovú hnedú zbernú nádobu označenú nálepkou "kuchynský biologicky rozložiteľný odpad".

Obyvatelia bytoviek budú naplnené vrecká vhadzovať do 120- alebo 240-litrovej hnedej zbernej nádoby umiestnenej v blízkosti bytového domu na mieste kontajnerového stojiska. Mesto a OLO odporúčajú obyvateľom začať zbierať kuchynský odpad jeden týždeň pred prvým zberom.

Bratislava má povinnosť zabezpečiť pre svojich obyvateľov triedený zber kuchynského biologického odpadu od 1. januára 2023. Znížiť, ideálne odstrániť, sa tak má tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
23.09.2021
Lamač bude prvou mestskou časťou, kde spustia zber kuchynského odpadu
Bratislavská mestská časť Lamač bude prvou mestskou časťou v hlavnom meste, kde magistrát spoločne s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) spustí zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
25.04.2022
So zberom kuchynského bioodpadu začnú aj v Devínskej N. Vsi a Devíne
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne začne aj v mestských častiach Devínska Nová Ves a Devín. Mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) tam v najbližších týždňoch začne distribuovať obyvateľom nádoby a kompostovateľné vrecká i informačné letáky.
viac
07.06.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne začne aj v mestskej časti Ružinov. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) informuje, že nádoby a kompostovateľné vrecká na zber tu bude distribuovať od 9. júna do 16. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %