Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2024 11:05

Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny


Ilustračná snímka (TASR)


Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.


Vláda predĺžila poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca poskytnuté najdlhšie do 30. júna 2024, s tým že zjednotila výšku príspevku na 6 eur za jednu noc ubytovania odídenca bez ohľadu na vek odídenca, ak ide o ubytovanie v nebytovej budove slúžiacej na krátkodobé ubytovanie, ak sa ubytovanie neposkytuje na základe oprávnenia podľa živnostenského zákona (ubytovanie poskytujú právnické osoby) alebo ak ide o obce a vyššie územné celky, ak ubytovanie poskytnú bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie.

Príspevok za ubytovanie odídenca v bytoch a rodinných domoch zostáva nezmenený, bude sa poskytovať vo výške 5 eur za jednu noc ubytovania odídenca bez ohľadu na vek odídenca.

Predĺžením poskytovania vyplácaného príspevku, vrátane úpravy výšky príspevku, sa okrem zabezpečenia bývania pre odídencov, vytvorí priestor na prípravu potrebných legislatívnych zmien, ktoré zadresnenia pomoc poskytovanú v oblasti bývania pre odídencov, najmä pre zraniteľné skupiny osôb a zabezpečia udržateľnosť takejto formy pomoci pre ďalšie obdobia.

Autor: (ts-Tlačový odbor Kancelária ministra vnútra)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2022
MV SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov vyše 2,4 milióna eur
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu.
viac
28.05.2022
Obdobie čerpania príspevkov za ubytovanie sa predĺži
Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude možné aj počas letného obdobia. Po rokovaní vlády vo štvrtok 26. mája 2022 o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s tým, že v príprave je nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku.
viac
08.12.2023
Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny sa bude poskytovať do konca marca
Vláda schválením návrhu nariadenia predloženého ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom v stredu 6. decembra 2023 reagovala na potrebu zabezpečiť ubytovanie pre odídencov a odídenkyne, ktorí opustili Ukrajinu z dôvodu pretrvávajúceho vojnového konfliku zo strany Ruska.
viac
21.02.2024
Príspevky za ubytovanie odídenca sa znížia
Príspevky za ubytovanie odídenca sa znížia. Vláda ich bude poskytovať do 30. júna. Rozhodla o tom na stredajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %