Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.02.2023 02:25

Voda z dvoch artézskych studní nie je pitná


Ilustračná snímka.


Voda v dvoch zo šiestich artézskych studní v Šali nie je vhodná na pitie. Ukázali to najnovšie testy odobratých vzoriek.


Ako informovala radnica, odborníci vykonali fyzikálnochemický rozbor vody, v ktorom skúmali prítomnosť mangánu, železa, horčíka, vápnika, olova a iných zložiek vody. V rámci mikrobiologického rozboru vody sledovali prípadnú prítomnosť baktérií. "Z výsledkov rozborov vyplýva, že voda nie je vhodná na pitné účely na Vlčanskej a Dolnej ulici, keďže dodaná vzorka vody z oboch studní prekračuje stanovené hodnoty mangánu a železa," uviedol mestský úrad.

V artézskych studniach na ulici M. R. Štefánika a Hornej ulici, na Námestí sv. Trojice a Pribinovom námestí v mestskej časti Veča je voda vhodná na pitie. "Šaľa je výnimočná množstvom zdrojov pitnej vody z artézskych studní. Keďže sa zloženie týchto verejne dostupných zdrojov vôd mení pod vplyvom prírody, mesto pravidelne kontroluje ich zloženie," pripomenula radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2019
V štyroch z piatich artézskych studní je voda vhodná na pitie
Voda v štyroch z piatich artézskych studní, ktoré sa nachádzajú v Šali, je vhodná na pitie. Vyplýva to z protokolu o skúškach vykonaných na vzorkách odobratej vody.
viac
16.06.2020
V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu
V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
08.11.2022
Kritickú situáciu s pitnou vodou majú v Zubáku vyriešiť tri nové pramene
V podhorskej obci Zubák v Púchovskom okrese je nedostatok pitnej vody. Obec ju priváža do rezervoáru cisternou. Problémy sa začali v tomto roku a situácia sa nezlepšila ani na jeseň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %