Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.12.2021 09:30

Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55 000 ton odpadu


Zberný dvor v Radvani.


Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996.


Vybudovala ho po vzore francúzskych zberných dvorov, a preto dostal názov Déchetteries. Za 25 rokov tam občania odovzdali 55 000 ton odpadu. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa neho mesto zriadilo zberný dvor s cieľom ochrany životného prostredia, najmä preto, aby nevznikali nelegálne skládky, zabezpečil sa triedený zber odpadu a predchádzalo sa znečisťovaniu verejných priestranstiev stavebným a objemným odpadom. Zberný dvor za ten čas zaznamenal okolo 260 000 návštev.

„Najprv sa v zbernom dvore dal odovzdať stavebný a objemný odpad, papier, kovy, sklo, drevo aj textil, postupne sa spektrum zbieraného odpadu rozšírilo o plasty, biologicky rozložiteľný odpad a tzv. tetrapaky. V roku 2020 pribudol i špecializovaný kontajner na zber nebezpečného odpadu, medzi ktorý patria farby, laky, oleje, baterky a batérie, elektrospotrebiče, žiarovky a žiarivky,“ zhrnul Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Podľa aktuálneho prevádzkového poriadku môže obyvateľ v dvore odovzdať komunálny odpad bez množstevných obmedzení.

„Prevádzkové hodiny zberného dvora sú prispôsobené tak, aby komunálny odpad mohol doviezť obyvateľ nielen počas pracovného týždňa, ale aj v sobotu. Z uvedených dôvodov apelujeme na obyvateľov, aby využili príležitosť environmentálne a bezodplatne odovzdať odpad v zbernom dvore namiesto jeho umiestnenia na verejnom priestranstve mesta, kde nepatrí,“ konštatoval Štúber.

Podrobné informácie a podmienky návštevy zberného dvora sú zverejnené na stránke www.banskabystrica.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2016
Samospráva opravuje cesty v Radvani, vynaloží na to 75 000 eur
Úseky miestnych komunikácií, ktoré dlhodobo znižovali komfort vodičom a chodcom v Banskej Bystrici, prechádzajú v týchto dňoch obnovou.
viac
18.04.2018
Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslávilo štvrťstoročnicu
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí (MC UMB) pripravila slávnostné zhromaždenie s názvom Korene a krídla. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Auly Rotunda na EF UMB dňa 12. apríla 2018.
viac
07.05.2019
V Košiciach pribudol ďalší zberný dvor, je v MČ Nad Jazerom
Košičania majú k dispozícii ďalší zberný dvor, spoločnosť Kosit ho v pondelok otvorila v lokalite Napájadlá v mestskej časti (MČ) Nad Jazerom. Starostka Lenka Kovačevičová je presvedčená, že sa zvýši čistota a poriadok okolo kontajnerov, pri ktorých sa objavoval nadrozmerný odpad.
viac
23.03.2020
OLO eviduje v meste od začiatku marca 25-percentný nárast odpadu
Mestská bratislavská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) eviduje v hlavnom meste od 5. marca 25-percentný nárast odpadu. To spôsobuje, že zberné nádoby sú preplnené a ľudia mnohokrát odpad ukladajú mimo nich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %