Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
21.04.2018 09:33

Zabezpečenie udržateľnosti sociálnych služieb je v pôsobností obcí a VÚC


lustračná koláž


Zabezpečenie udržateľnosti a dostupnosti sociálnych služieb krízovej intervencie je v originálnej samosprávnej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov (VÚC).


Uviedol to v piatok pre TASR v reakcii na otvorený list poskytovateľov krízovej intervencie ohľadom výšky príspevku na služby hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.       

"Samosprávy majú najlepšiu možnosť reagovať na potreby svojich obyvateľov vo všetkých oblastiach sociálnych služieb, aj vzhľadom na to, že ich úrady priamo posudzujú odkázanosť svojich žiadateľov. Vzhľadom na povahu a účel týchto druhov sociálnych služieb a ich súvisiacu nákladovosť, zabezpečujú ich finančnú udržateľnosť nie len rozpočty obcí a vyšších územných celkov, ale systémom podpory spolufinancovania aj štátny rozpočet," skonštatoval Stuška.       

Týka sa to podľa neho vybraných druhov zariadení krízovej intervencie v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, pre ktoré by bolo prevzatie celej finančnej záťaže často rozpočtovo nezvládnuteľné. "V rámci pomoci obciam aj neverejným zriaďovateľom, aj garancie ústavného práva na zabezpečenie základných životných podmienok, ktorými je aj poskytnutie prístrešia, zo služieb krízovej intervencie štát spolufinancuje nocľahárne prevádzkované tak verejnými, ako aj neverejnými poskytovateľmi tejto sociálnej služby vo výške finančného príspevku 120 eur na jedno miesto v zariadení na mesiac," ozrejmil. Rovnako štát podľa Stušku spolufinancuje poskytovanie sociálnych služieb v ďalších zariadeniach krízovej intervencie prevádzkovaných v pôsobnosti obcí, ktorými sú útulky, domovy na pol ceste a zariadenia núdzového bývania. "Po poslednej novele zákona o sociálnych službách sme od 1. januára tohto roka zvýšili príspevky na 150 eur na mesiac a miesto aj pre útulky, čím sú aktuálne všetky kapacity podporované rovnakou mierou," pripomenul.       

Finančný príspevok zo štátneho rozpočtu na spolufinancovanie sociálnej služby v zariadeniach krízovej intervencie sa podľa rezortu práce od roka 2015 každoročne zvyšuje. V tomto roku to bolo vyše 2,9 milióna eur pre 86 zariadení. "Kontinuálne pokračuje v rámci pôsobnosti MPSVR SR, ako riadiaceho orgánu pre Európsky sociálny fond (ESF), spolufinancovanie sociálnych služieb krízovej intervencie z prostriedkov ESF v rámci projektového financovania," doplnil hovorca rezortu práce.       

Rovnako podľa neho pokračuje spolufinancovanie rozvoja sociálnych služieb krízovej intervencie poskytovaním dotácií z kapitoly MPSVR SR na rekonštrukciu a stavebné úpravy zariadení sociálnych služieb. "Pre organizácie zamerané na ľudí bez domova sme v rokoch 2015 až 2017 takto poskytli spolu viac ako 263.000 eur," vyčíslil.       

Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie vlády s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska o aktuálnych témach, vrátane situácie v oblasti sociálnych služieb. "Minister Ján Richter na ňom opäť apeloval na zvýšenie dôrazu v prioritách rozpočtov samospráv práve pre oblasť sociálnych služieb," dodal Stuška.       

Poskytovatelia služieb v centrách krízovej intervencie tento týždeň v otvorenom liste upozornili, že súčasná výška mesačného príspevku na jedného klienta im nepostačuje na pokrytie nákladov, ktoré v súvislosti so zabezpečením služby majú. "Mesačný príspevok na osobu a mesiac v útulku predstavuje v súčasnosti 150 eur, je o 16 eur nižší ako v roku 1998 a mzdy sú vyššie o 381 eur," konkretizovala Viera Mrázová, riaditeľka neziskovej organizácie Jazmín v Handlovej. Poskytovatelia preto ministra práce požiadali o riešenie "katastrofálnej" finančnej situácie.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
14.12.2020
Na Slovensku vznikne sieť kreatívnych centier
Na Slovensku vznikne sieť centier, ktoré budú rozvíjať podmienky na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
viac
04.01.2021
Handlová chce zabezpečiť revitalizáciu vnútrobloku i vybudovať detské jasle
Samospráva Handlovej plánuje v tomto roku zabezpečiť revitalizáciu vnútrobloku na Morovnianskej ceste i vybudovať detské jasle. Zabezpečiť chce i ďalšie investičné akcie, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
29.12.2022
Nocľaháreň pre ľudí bez domova otvorili už začiatkom decembra
Nocľaháreň pre ľudí bez domova otvorili v Handlovej už začiatkom decembra. Nezisková organizácia Jazmín, ktorá sociálnu službu poskytuje, tak reagovala na poveternostné podmienky i dopyt od ľudí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %