Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
27.11.2023 12:10

Začína sa kampaň za zastavenie násilia páchaného na ženách


Ilustračná snímka, zdroj: Pixabay


Tohtoročná kampaň Zastavme násilie na ženách 2023 zdôrazňuje dôležitosť urýchlených investícií, ktoré pomôžu predchádzať a odstraňovať násilie páchané na ženách a dievčatách.


Pri príležitosti sobotňajšieho Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách a začiatku súvisiacej kampane to pripomína Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR). V poradí piatym ročníkom kampane sa centrum pridáva k celosvetovej iniciatíve OSN proti rodovo podmienenému násiliu Orange the World.         

Kampaň Zastavme násilie na ženách bude trvať do 10. decembra, ktorý je Dňom ľudských práv. "Tieto dva dni, vyhlásené OSN, rámcujú 16 dní aktivizmu proti rodovo podmienenému násiliu počas ktorých verejnosť, mimovládne organizácie i verejné inštitúcie, ako aj známe osobnosti vyjadrujú odmietnutie každej formy násilia, ktoré dievčatá a ženy zažívajú na celom svete," pripomenula vedúca manažérka KMC Barbora Burajová.         

Upozornila, že kampaň na Slovensku bude mať rôzne formy, medziiným sa uskutočnia vzdelávacie semináre o prevencii násilia v partnerských vzťahoch na stredných školách v jednotlivých regiónoch Slovenska. "V sobotu počas Medzinárodného dňa za odstránenie násilia bude symbolickou oranžovou farbou osvetlený Prezidentský palác i ďalšie dominanty hlavného mesta. Pridá sa aj Trnava osvetlením svojej radnice," dodáva Burajová.         

Avizovala aj aktivity kampane v regiónoch, ktoré koordinátori a koordinátorky KMC pripravujú s miestnymi mimovládnymi organizáciami. "V mestách Trnava, Nitra a Michalovce sa verejnosť sa uskutoční mnoho podnetných podujatí pre verejnosť a mládež," dodala manažérka KMC.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
Do Ružomberka láka turistov 16 pútačov
Ružomberská mestská samospráva spustila na začiatku letných prázdnin špecifickú reklamnú kampaň. Šestnásť pútačov, rozmiestnených po rôznych kútoch Liptova, má prilákať návštevníkov počas letnej sezóny. Iniciatíva radnice ukazuje hlavné ťaháky cestovného ruchu v meste.
viac
06.08.2020
Kampaň: Ochrana detí v digitálnom priestore
Kampaň na ochranu detí v digitálnom priestor spustilo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch rezortu práce a sociálnych vecí. Tohtoročným cieľom je upozorniť na riziká hroziace deťom v digitálnom priestore.
viac
22.07.2021
Africký mor ošípaných ohrozuje aj Slovensko
Prevencia, detekcia a hlásenie prípadov sú pre potlačenie ochorenia kľúčové.
viac
26.11.2022
Na Slovensku sa začína kampaň Zastavme násilie na ženách
Násilie na ženách môžme zastaviť, ženy a dievčatá sa v spoločnosti musia cítiť v bezpečí a rešpektované. Skonštatovalo to Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách Inštitútu pre výskum práce a rodiny pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %