Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.02.2022 11:35

Zber kuchynského odpadu sa v Medzeve osvedčil


Ilustračná snímka.


Napriek tomu, že zo zavedeného zberu kuchynského odpadu z domácností majú obyvatelia Medzeva v okrese Košice-okolie zatiaľ zmiešané pocity, vyzbiera sa ho omnoho viac, ako očakávali. Tvrdí to primátor mesta Matej Smorada.


Radnica verí, že zvýšiť celkovú mieru separácie sa podarí aj prostredníctvom nádob na triedené zložky odpadu, ktoré distribuovali.

„Mnohí nerozumejú dôvodu zberu kuchynského odpadu, najmä v bytových domoch ho skladujú na balkónoch a podobne. V Medzeve sa ho však za týždeň, a to len na Sídlisku Mladosť, vyzbiera okolo 700 kilogramov. Je to obrovské číslo,“ povedal s tým, že obyvatelia bytových domov dostali na tento účel vedierko a rozložiteľné vrecká, ktoré môžu v určených časoch vynášať do špeciálnych nádob. Tie odvážajú každý týždeň.

Za úspešný považuje aj nový systém separovaného zberu, ktorý spustili od nového roka. Obyvatelia rodinných domov dostali od mesta tri nádoby, a to na plasty, sklo a papier. „Doteraz sme mali vrecový zber separovaného odpadu, ale občania neboli spokojní. Robilo to problémy napríklad pri silnom vetre alebo keď obsah vreca rozhádzal túlavý pes,“ vysvetlil primátor. Na niektorých uliciach, kde žije väčšina neplatičov, však naďalej realizujú vrecový zber.

Čo sa týka bytových domov, pri tých pribudli nové 1100-litrové kontajnery. „Doteraz sme mali takzvané zvony s objemom 1000 litrov. Boli v katastrofálnom stave, manipulácia s nimi bola veľmi neefektívna – bola na to potrebná drahá technika aj množstvo ľudí na obsluhu,“ spresnil.

Všetky odpadkové nádoby vlastní mesto, neprenajíma si ich od zvozových spoločností. Primátor to považuje aj za preventívne opatrenie pred komplikáciami v prípade zmeny zvozovej spoločnosti. Za 1800 kusov nádob na separovaný odpad s objemom 120 litrov a ďalších 100 kusov 1100-litrových nádob zaplatí mesto okolo 75 000 eur. Túto sumu uhrádza v mesačných splátkach, rozdelená je na päť rokov.

Uvedené náklady obyvatelia v poplatkoch nepocítia. „Chceme, aby toto opatrenie pôsobilo maximálne motivačne. Tým, že sme zvýšili komfort separácie zberu odpadu, očakávame, že Medzev bude vykazovať lepšie štatistiky triedenia ako doteraz, a tým by sme mali platiť menší poplatok za skládkovanie,“ skonštatoval s tým, že následne by sa znížila aj potreba intenzity vývozu zmesového odpadu, čo by prispelo k výraznej úspore financií. „Čím lepšie budeme odpad separovať, tým dlhšie by sme mali vedieť udržať poplatok za komunálny odpad na súčasnej úrovni,“ doplnil.

Pripomenul, že mesto vlani nakúpilo aj kompostéry pre domácnosti, ktoré si obyvatelia naďalej môžu bezplatne vyzdvihnúť. V Medzeve tiež funguje mestské kompostovisko. Radnica by chcela zriadiť aj zberný dvor, podľa primátora sa to však nedarí, keďže nemajú k dispozícii vhodný pozemok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2021
Vo Svidníku sa pri zbere kuchynského odpadu inšpirovali zahraničím
Od nového roka začali s povinným triedením kuchynského odpadu aj vo východoslovenskom okresnom meste Svidník. Samosprávam ukladá takúto povinnosť zákon, pričom počas prvých šiestich mesiacov môžu mestá a obce na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia systém zlepšovať a vylaďovať.
viac
20.05.2021
V Beluši vyzbierajú za týždeň takmer tonu bioodpadu
Ani šesťtisícová obec v Trenčianskom kraji sa nevyhla povinnosti zaviesť povinný zber kuchynského odpadu. Beluša pritom využila aj jednu výnimku. V rodinných domoch sa o bioodpad postarajú samotní obyvatelia a na svojich záhradách využívajú kompostovacie zariadenia.
viac
21.06.2021
Kuchynský odpad budú v Partizánskom zbierať od dverí k dverám
Mesto Partizánske sa pripravuje na zavedenie zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Od júla ho bude zbierať systémom od dverí k dverám.
viac
30.05.2022
V Nitre sa za necelý rok vyzbierali stovky ton bioodpadu
V Nitre sa za necelý rok vyzbieralo takmer 600 ton kuchynského odpadu. Zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) bol v meste spustený v júli 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %