Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
26.09.2023 11:05

Zdravotníci z Ukrajiny - grant na preplatenie doplňujúcej skúšky


Ilustračný výrez plagátu


Banskobystrický samosprávny kraj vyhlásil 3. kolo grantovej výzvy s názvom „Help Ukrainian medics“, v rámci ktorého bude pokračovať v podpore ukrajinských zdravotníkov.


V tomto kole opäť okrem lekárov a zubných lekárov podporí aj ďalšie zdravotnícke povolania ako sestra a praktická sestra-asistent. Peniaze kraj získal z prostriedkov dánskej nadácie Velux Foundations.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na základe pretrvávajúceho záujmu otvoril už tretie kolo grantovej výzvy, prostredníctvom ktorej poskytne ukrajinským zdravotníckym pracovníkom finančný príspevok na refundáciu nákladov za úspešné absolvovanie Doplňujúcej skúšky pre zdravotníkov z tretích krajín. Podmienkou je pracovný pomer (na akejkoľvek pracovnej pozícii) u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na území Banskobystrického kraja. Termín vykonania skúšky bude akceptovať aj spätne, od 1. 5. 2022.

Aj táto výzva by podľa Martina Caudta, riaditeľa odboru zdravotníctva Úradu BBSK, mohla motivovať viacerých, aby Doplňujúcu skúšku pre zdravotníkov nielen absolvovali, ale sa na území kraja aj zamestnali v zdravotníckych zariadeniach.

„V Banskobystrickom kraji je viac ako tretina všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku. V dôsledku nedostatku mladých lekárov nemajú odchádzajúci lekári komu odovzdať svoje ambulancie a tak sa zdravotná starostlivosť o pacientov v niektorých regiónoch kraja stáva nedostupnou. Krátkodobým riešením je okrem iného aj vytvorenie nástrojov, ktoré zjednodušia prístup na trh práce v oblasti zdravotníctva pre lekárov zo zahraničia. Ak sa lekár zo zahraničia rozhodne, že chce pracovať v ambulancii na Slovensku, čaká ho dlhá a finančne náročná cesta, v rámci ktorej musí absolvovať viacero skúšok, atestácií a praxe v niektorej z nemocníc,“ vysvetľuje Martin Caudt

Tretia grantová výzva je otvorená od 18. 9. 2023 do 31. 10. 2023. Maximálna výška podpory pre jedného žiadateľa v zdravotníckom povolaní lekár, zubný lekár je 500 eur a v zdravotníckom povolaní sestra, praktická sestra-asistent je 250 eur.

O podpore žiadostí bude rozhodovať hodnotiaca komisia menovaná riaditeľkou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. Všetky detaily, ako aj formulár na podávanie žiadostí, nájdu záujemcovia na stránke https://www.bbsk.sk/vyzva.

V predchádzajúcich dvoch kolách grantovej výzvy „Help Ukrainian medics“ požiadalo o finančný príspevok 8 lekárov v celkovej hodnote 4 000 eur. Finančné prostriedky na výzvy získal Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom jeho Rozvojovej agentúry z dánskej nadácie Velux Foundations v celkovej hodnote viac ako 300-tisíc eur.

Autor: (ts-BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2017
Nórsky projekt zveľadil slovensko – ukrajinské pohraničie
Podstatná časť finančnej podpory sa sústredila do Národného parku Poloniny, potom do Užanského národného prírodného parku na Ukrajine a sčasti aj do Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat na východe Slovenska.
viac
11.02.2021
Župa začala s náborom zdravotníkov pre očkovacie centrá
Pomôžte poraziť pandémiu COVID-19 – obracia sa Banskobystrický samosprávny kraj na lekárov a sestry, ktorých hľadá pre krajské očkovacie centrá. Zdravotníci, ktorí majú záujem s čo najrýchlejším zaočkovaním širokej verejnosti pomôcť, sa môžu od včera registrovať na webe kraja.
viac
20.02.2021
V Banskej Bystrici začalo očkovanie učiteľov
Spolu tisíc učiteľov by malo v priebehu tohto víkendu (20. – 21. februára) zaočkovať dočasné očkovacie centrum, ktoré vzniklo v spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a zdravotníckeho zariadenia NovaMed v priestoroch ich súkromnej polikliniky.
viac
15.04.2021
Projekt lepšieho uplatnenia absolventov v kraji získal prestížny grant
Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja zaujala projektom moderného Kariérneho poradenstva dánsku nadáciu Velux Foundations.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %