Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.03.2022 09:30

Žilina prebuduje bývalú ZŠ, pribudne vyše 130 miest pre škôlkarov


Ilustračná snímka.


Mesto Žilina prestavia bývalú základnú školu (ZŠ) na Hollého ulici a upraví ju pre potreby elokovaného pracoviska materskej školy (MŠ) Andreja Kmeťa. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si prestavba vyžiada takmer 600 000 eur a navýši kapacitu o šesť plnohodnotných tried pre viac ako 130 detí.


Doplnil, že sa kompletne zrekonštruuje kotolňa, vykurovacie telesá a elektrická inštalácia, čo zníži energetickú náročnosť budovy. "Existujúce triedy sa upravia tak, aby vyhovovali normám pre MŠ. Vybudujú sa nové sociálne zariadenia, osobitne pre každú triedu a dobuduje sa jedáleň na výdaj stravy. Opravy sa dočká aj vonkajšia kanalizácia s dôrazom na potreby MŠ," povedal hovorca mesta.

Areál prejde kompletnou revitalizáciou a nainštalujú sa nové hracie prvky. "Pre väčšiu bezpečnosť detí sa doplní oplotenie a niektoré hracie prvky o dopadovú plochu z gumenej dlažby. Z dôvodu nainštalovania hracích a edukatívnych prvkov sa v pondelok (28. 2.) uskutoční komplexná úprava areálu školy, počas ktorej sa odstráni najmä náletová zeleň," informoval Miškovčík.

Mesto Žilina aktuálne spravuje 20 MŠ, osem ZŠ a šesť ZŠ s MŠ. Ako súčasť plnenia povinnej školskej dochádzky pre päťročné deti je od 1. septembra 2021 povinné predprimárne vzdelávanie v MŠ. Do MŠ v Žiline nastúpilo 2307 detí, predškolské triedy navštevuje 875 škôlkarov. Primátor Žiliny Peter Fiabáne uviedol, že počas posledných dvoch rokov sa vďaka rekonštrukciám a obnovám zvýšili kapacity mestských škôlok o vyše 120 miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
17.05.2021
Žilina rekonštruuje Materskú školu v Závodí, jej kapacita sa zvýši o 33 miest
Rozšíriť kapacitné možnosti školy prostredníctvom nadstavby a revitalizovať detské ihrisko plánuje žilinská samospráva počas stavebných prác, ktoré sa v uplynulých dňoch začali v Materskej škole Závodie.
viac
02.03.2024
BSK navýšil kapacity niektorých materských a základných škôl vďaka eurofondom
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) navýšil kapacity v niektorých materských a základných školách vďaka finančným prostriedkom z eurofondov. V základných školách v kraji vzniklo nových 214 kmeňových tried. Ku koncu minulého roka v kraji zrealizovali 29 projektov materských škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %