Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.10.2018 05:35

ZMOS: Mestá a obce nemajú na zavedenie bezplatných obedov kapacity


Ilustračná snímka, zdroj: zsbojna.edupage.org


Zavedením bezplatných školských obedov sa automaticky zvýši počet o asi 120.000 obedov denne. Mestá a obce nemajú na takýto nárast personálne ani technické kapacity. Informoval o tom hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.


ZMOS preto odmieta preberať zodpovednosť za opatrenia týkajúce sa bezplatných školských obedov.       

"Na uskutočnenie tohto opatrenia mestá a obce nedostanú žiadne zvýšené finančné prostriedky oproti súčasnému stavu," doplnil. Podľa ZMOS tak toto opatrenie vytvára priestor nielen na plytvanie s potravinami. Môže sa podľa neho stať, že zákonní zástupcovia detí a žiakov nebudú platiť za obedy menej, pretože si samospráva bude musieť zvýšené náklady prenášať do režijných nákladov, ktoré sú taktiež súčasťou poplatkov za obedy.       

"Ceny za odobrané obedy majú byť znížené o výšku dotácie na jeden obed vo výške 1,20 eura. O pridelenie dotácie musia mestá a obce požiadať v súlade so zákonom o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom sa môže stať, že dotácia mestu alebo obci z rôznych dôvodov nebude poskytnutá," vysvetľuje Kaliňák.       

ZMOS ako riešenie navrhuje, aby návrh  bol uskutočňovaný postupne a za podmienky garancie, že náklady miest a obcí  spojené s projektom "bezplatné školské obedy" budú uhradené z prostriedkov štátneho rozpočtu.       

Návrh zákona týkajúci sa tzv. obedov zadarmo by sa mal prerokovávať na októbrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica by mali štát stáť 80 až 100 miliónov eur. Bezplatné stravovanie by malo platiť pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl od 1. januára 2019. Podľa sociálneho opatrenia strany by každé dieťa malo od štátu dostať 1,20 eura na deň na stravovanie.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
V dňoch 26. a 27. novembra 2019 sa uskutočnilo siedme rokovanie Rady ZMOS
Zásadným bodom bolo prerokovanie stanoviska ZMOS k rozpočtu verejnej správy na roky 2020 – 2022, ktoré predložil výkonný podpredseda Jozef Turčány.
viac
15.11.2021
Avizovaná daňová revolúcia menej pomôže a viac ublíži
Združenie miest a obcí Slovenska principiálne odmieta koncept daňovej revolúcie predstavený ministrom financií Igorom Matovičom.
viac
12.07.2022
ZMOS: Problém s kapacitami v materských školách je iba vo vybraných regiónoch
Problém s kapacitami v materských školách sa týka iba vybraných regiónov a lokalít. Potvrdil to ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %