Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.09.2020 08:00

Od budúceho roka nastúpi daň z nerecyklovaných plastových obalov


Ilustračná snímka


Európska únia v júli navrhla daň z nerecyklovaných plastov z obalov vo výške 800 eur za tonu. Odkaz nateraz zavisol vo vzduchu a nie je jasné, aké bude jeho definitívne praktické naplnenie a akceptovanie samotnými členskými štátmi.


Doplňme, že dohoda o dani z odpadu plastových obalov je súčasťou „balíka obnovy“ ako riešiť pandémiu koronavírusu, na ktorom sa zhodli lídri EÚ. Od roka 2021 by touto formou mala Únia získať nový zdroj, tvorený príspevkami jednotlivých štátov.

Recyklácia plastov sa na európskom kontinente stala osobitne dôležitou v priebehu a najmä po roku 2018, keď Čína obmedzila dovoz plastového odpadu na druhotné spracovanie. Ten následne zaplavil južnú a juhovýchodnú Áziu. Interpol nedávno informoval, že zo vzniknutého stavu profitovali špekulujúce a doslova zločinecké organizácie, ktoré obrovské množstvá nahromadeného odpadu spaľovali alebo skládkovali.

Ropný priemysel naďalej vsádza na plasty z ropy

Počas prvej etapy koronakrízy, konkrétne prvého polroka, došlo vo svete k významnému prepadu spotreby ropy. Spôsobil ho útlm dopravy. Vo výhľadoch na budúcnosť však ropní producenti očakávajú, že vládam sa nepodarí výrazne obmedziť dopyt po jednorazových plastoch v najbližšom období. Naopak, zastávajú názor, že vo svete sa spotreba jednorazových plastov počas najbližších desiatich-dvadsiatich rokov zdvojnásobí! Aspoň tak to vyplýva z novej správy finančného think-tanku Carbon Tracker a organizácie pre udržateľnosť a vývoj Systemiq. Inými slovami producenti nerátajú, že ľudstvo tak skoro nájde riešenie na výraznú náhradu za súčasné plasty z ropy iným materiálom! Prípadne, že sa mu podarí účinnejšie recyklovať vyrobené plasty! Tento pohľad podporuje aj zámer investovať v najbližších piatich rokoch takmer 340 miliárd eur do výroby nových plastov bez podielu recyklovanej zložky!

Treba si počkať...

Najbližšie roky ukážu, či v zjavne oslabených ekonomikách sa dokážu „zelení“ zástancovia z radov politikov zásadne postaviť vnímaniu producentov ropy. A – v konečnom dôsledku – či napríklad adresne presadia daň nielen voči výrobcom nerecyklovateľných obalov či náročne recyklovateľných plastov, ale voči všetkým výrobcom nerecyklovateľných plastov! Respektíve, či zdroje zozbierané prostredníctvom daní z nerecyklovaných plastov budú následne reinvestované iba do podpory cirkulárnej ekonomiky. Teda do zberu triedenia a recyklácie potrebných na zvýšenie množstva recyklovateľných plastov. Jednou z prvých lastovičiek v tomto smere je reakcia výrobcov Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV). Podľa odpady-portal.sk z 8. septembra sa výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher obrátil otvoreným listom na ministra financií Eduarda Hegera, v ktorom upozorňuje práve na spomínané základné nedotiahnutia dane, ale tiež upozorňuje aj na ďalšie hrozby. Odborníci predpokladajú, že ohľadne júlového dokumentu sa čoskoro objavia aj ďalšie kritické postoje.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
07.02.2019
Ako ďalej v Európe aj vo svete s plastovým odpadom
Štáty EÚ recyklujú iba necelú tretinu vlastných plastových odpadov. Vyplýva to z posledných štatistík Eurostatu za rok 2017.
viac
28.09.2020
Od budúceho roka nastúpi daň z nerecyklovaných plastových obalov
Európska únia v júli navrhla daň z nerecyklovaných plastov z obalov vo výške 800 eur za tonu. Odkaz nateraz zavisol vo vzduchu a nie je jasné, aké bude jeho definitívne praktické naplnenie a akceptovanie samotnými členskými štátmi.
viac
03.06.2022
Recyklovanie plastových odpadov v štátoch EÚ dynamicky rastie
V európskych krajinách s viac ako 650 zariadeniami na recykláciu plastov, s niekoľkomiliardovým ročným obratom a viac ako dvadsiatimi tisíckami zamestnancov sa tento druh recyklácie každým rokom výrazne rozširuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %