Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.10.2019 08:10

Zjednodušte si vybavenie nového OP z dôvodu zmeny trvalého pobytu


Ilustračná snímka, zdroj: pcrevue.sk


O vydanie nového občianskeho preukazu môžete požiadať aj cez internet a bez čakania na oddelení dokladov.


V súvislosti so zavedením novej parkovacej politiky v mestskej časti Bratislava – Petržalka oddelenia dokladov v Bratislave zaznamenali zvýšený počet žiadateľov o vydanie nových občianskych preukazov kvôli zmene trvalého pobytu

Upozorňujeme, že žiadosť o vydanie nového občianskeho preukazu z dôvodu zmeny trvalého pobytu je možné podať aj elektronicky, ale iba v tom prípade, ak je občan držiteľom aktivovaného občianskeho preukazu s elektronickým čipom a podoba tváre a podpisu občana v informačných systémoch MV SR nie sú staršie ako 5 rokov. U občana občana mladšieho ako 18 rokov podoba tváre a podpis nesmú byť staršie ako 3 roky.

Pri elektronickej žiadosti navyše ušetríte aj na správnych poplatkoch, keďže ich výška je v porovnaní so štandardným úkonom polovičná.

Link pre elektronické podanie žiadosti:

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/menu-doklady/sluzba-ziadost-vydanie+obcianskeho+preukazu+s+cipom/

Občan, ktorý požiadal o vydanie občianskeho preukazu elektronicky, je povinný občiansky preukaz prevziať osobne najneskôr do 90 dní od podania žiadosti na hociktorom oddelení dokladov OR PZ, kde zároveň odovzdá doterajší občiansky preukaz s čipom.

Na prevzatie občianskeho preukaze v takomto prípade nemôže splnomocniť inú osobu.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2017
Pomocou elektronickej služby môžete zabrániť zneužitiu občianskeho preukazu
V období prázdnin, dovoleniek a s tým spojeným cestovaním do cudziny upozorňuje rezort vnútra na svojej stránke na benefit, ktorý môže využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom, čiže ten, kto má k nemu bezpečnostný osobný kód – BOK.
viac
29.05.2019
MV SR chce občianske preukazy pre deti mladšie ako 15 rokov
Do konca roka 2021 by mali mať všetky deti do 15 rokov občiansky preukaz bez fotografie. Navrhuje to Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré v utorok predložilo návrh nového zákona o občianskych preukazoch do medzirezortného pripomienkového konania. Dôvodom je elektronizácia zdravotníctva.
viac
22.01.2021
Krajania s trvalým pobytom v SR sa majú zapojiť do slovenského sčítania
Slováci žijúci v zahraničí s trvalým pobytom na Slovensku sú povinní sa sčítať v rámci slovenského sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.
viac
16.11.2023
Vymeniť je potrebné len vodičské preukazy vydané do konca apríla 2004
Oddelenia dokladov PZ v týchto dňoch vybavujú enormné množstvo žiadostí o výmenu vodičského preukazu. Koncom tohto roku totiž končí platnosť tzv. ružovým vodičským preukazom vydávaných od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004. V evidencii je ich aktuálne takmer 180-tisíc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %