Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.12.2020 03:00

Ako samosprávy využívajú online prenos


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume venovalo možnostiam obcí a miest pri zabezpečovaní online vysielania z rokovaní zastupiteľstiev.


Online prenos z rokovania zastupiteľstva 

Celkovo 7,1 % respondentov uviedlo, že majú technické možnosti a už aj realizovali on-line vysielanie z rokovania zastupiteľstiev. Ďalších 17,4 % konštatovalo, že disponujú technickými možnosťami, avšak doposiaľ ich nevyužili. Až 62,3 % štatutárnych predstaviteľov obcí a miest odpovedalo, že nemajú možnosti na zabezpečenie online prenosov z rokovaní zastupiteľstiev. Celkovo 9,4 % respondentov v odpovedi uviedlo, že nemajú informácie o tom, akým spôsobom je možné zabezpečiť online prenos. K tejto otázke sa nevedelo vyjadriť 3,8 % opýtaných.

Rokovania zastupiteľstva formou videokonferencie

Združenie miest a obcí Slovenska sa v prieskume tiež pýtalo: „Máte vo vašej obci/meste možnosť organizovať online rokovanie zastupiteľstva formou videokonferencie?“ Z výsledkov vyplýva, že 59,7 % samospráv nemá možnosť organizovať rokovanie zastupiteľstiev formami ako Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, GoToMeeting, Webex a pod. Takúto alternatívu má a rokovanie zastupiteľstiev jednou z online foriem už aj organizovalo 2,5 % samospráv. Ďalších 20,3 % uviedlo, že takúto možnosť majú, avšak doposiaľ ju nevyužili. Celkovo 10,6 % respondentov konštatovalo, že nemajú dostatok informácií o tom, ako zorganizovať rokovanie takouto komunikačnou platformou. Zvyšných 6,9 % štatutárnych predstaviteľov sa k tejto otázke nevedelo vyjadriť.

Združenie miest a obcí Slovenska počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu COVID-19 požiadalo poslancov parlamentu o novelizáciu príslušnej legislatívy, aby vzhľadom na problémy s fyzickou účasťou poslancov zastupiteľstiev mohli byť ich rokovania rozšírené práve o tieto dve formy. Národná rada Slovenskej republiky tento návrh schválila 7. apríla 2020.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 12. októbra 2020 do 24. novembra 2020 na vzorke 523 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k internetu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v prieskumoch.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %