Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.09.2019 08:10

Aktívne komunity môžu požiadať o podporu z balíka 120-tisíc eur


Ekovýchova detí v Lesnom klube Jadierko


Otvára sa piaty ročník obľúbeného grantového programu Nadácie VÚB, ktorý poslal doteraz na riešenia pre lepší život v komunitách Slovenska už viac ako 430-tisíc eur.


Z iniciatívy Komunitné granty sa dočká realizácie ďalších 24 nápadov. Rozhodne o nich opäť samotná verejnosť a každý získa grant až do 5000 eur. Do hlasovania postúpia projekty komunít, ktoré najlepšie preukážu svoje nadšenie pre pomoc druhým ako aj zodpovednosť za ochranu životného prostredia a prírodného dedičstva.

Prihlášky je možné zasielať od 2. do 31. októbra.

Činorodé skupiny susedov, občianske združenia, školy či obce majú šancu získať nový zdroj financovania svojich verejnoprospešných nápadov. Nadácia VÚB plánuje v aktuálnom ročníku podporiť projekty pripravené prinášať pozitívne zmeny v niektorej z dvoch deficitných oblastí. „Vnímame svet, ktorého sme súčasťou a kontinuálne reflektujeme, ako preň môžeme byť tým najefektívnejším prínosom. Takto sme pristúpili aj k nasmerovaniu podpory v tohtoročnom pokračovaní iniciatívy Komunitné granty. Sme pripravení spojiť sa s tými, čo majú otvorené oči pre pomoc slabším, ako aj pre záchranu prírody okolo nás, ktorej stav je kľúčom k našej spoločnej budúcnosti,“ uviedol predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

Filantropia a ekológia na prvom mieste

Do programu s podtitulom „120 000 eur pre komunity, ktoré chcú pomáhať“ môžu záujemcovia o grant predkladať komunitno-filantropické projekty týkajúce sa pomoci skupinám ľudí na okraji spoločnosti, pomoci hendikepovaným spoluobčanom, projekty zamerané na prácu s aktívnymi seniormi či prácu v citlivej oblasti domáceho násilia. V oblasti komunitnej pomoci životnému prostrediu majú šancu uspieť projekty prichádzajúce s cieľom odbremeňovania prírody od odpadu a stôp necitlivých ľudských zásahov, ku ktorému priloží ruku čo najviac ľudí, plánmi na ochranu našej fauny a flóry, myšlienkami budovania komunitných ekozáhrad, mestského včelárenia, nápadmi zážitkového eko-vzdelávania detí ako aj s inováciami pri ekologicky zameranom komunitnom podnikaní.

Rozhodne verejnosť vo svojom kraji

Proces hodnotenia návrhov zaslaných spomedzi komunít bude prebiehať v dvoch kolách, pričom projekty budú od začiatku členené podľa krajov Slovenska, kde majú zámer byť realizované. V prvej fáze vyberie nezávislá odborná komisia za každý kraj 6 najkvalitnejšie zacielených projektov. Následné online hlasovanie verejnosti, ktoré bude tento rok prebiehať v prvej polovici decembra, rozhodne o tom, ktoré projekty dostanú grant. Do každého kraja poputujú rovnomerným dielom granty až do sumy 15-tisíc eur, a to pre 3 projekty, ktoré si miestni susedia a podporovatelia zvolia za najpotrebnejšie a najžiadanejšie. V minulom ročníku programu sa týmto spôsobom o podporu zasadilo viac ako 107-tisíc ľudí.

Žiadosť o grant bude možné zaslať prostredníctvom formulára na stránke https://nadaciavub.egrant.sk/ od 2. do 31. októbra. Projekty postupujúce do hlasovania zverejnení Nadácia VÚB na svojich stránkach www.nadaciavub.skwww.komunitnegranty.sk začiatkom decembra.

 

Autor: Lucia LUPTÁKOVÁ, PR manažér VÚB


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
OTS: Je to vo vašich rukách!
Výzva pre neziskové organizácie, aby sa opäť prihlásili do programu na podporu miestnych komunít „Vy rozhodujete, my pomáhame“.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %