Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.05.2023 07:00

Automobilové veterány na pretekoch prejdú z Košíc do Bratislavy


Ilustračná snímka: (tasr).


Stovka historických áut sa tento týždeň na Slovensku predstaví v rámci pretekov a prehliadok pre verejnosť s názvom 500 km slovenských a Cassovia Classic 2023.


Veterány po pondelkovom príjazde do Košíc vyštartujú v utorok (30. 5.) do tokajskej oblasti a v stredu (31. 5.) smerom na Donovaly, vo štvrtok (1. 6.) dorazia do Bratislavy a v piatok (2. 6.) absolvujú preteky do vrchu na Pezinskej Babe.

Súčasťou programu je ich výstava v Košiciach a Bratislave, ale aj na ďalších miestach. "Tento 37. ročník pretekov sme jeho náročnú trasu rozdelili na štyri etapy. Pretekárom aj návštevníkom predstavíme to najlepšie z jednotlivých kútov Slovenska, odhalíme aj zabudnuté miesta a naprieč Slovenskom zanecháme na cestách stopy histórie," uviedol organizátor pretekov za Design Veteran Car club Šimon Hůlka.

Viac než 70 historických vozidiel na trase z Bratislavy do Košíc preváža špeciálny autovlak. Medzi avizovanými veteránmi sú napríklad Alfa Romeo 8C 2300 Corsa Corto Spider by Zagato, Tatra 87, Horch 951A Pullman, Walter P3 Supersport, Jaguar E-Type či Lancia Delta 20/30.

V pondelkovom programe v Košiciach je popoludňajší príjazd vozidiel na košické Hlavné námestie. Ich prehliadka v centre mesta bude pokračovať v utorok po návrate z Tokaja. Program v Košiciach a Bratislave obohatia preteky na šliapacích autíčkach či hudobné koncerty kapiel Backwards a Bystrík banda.

"Cieľom pretekov 500 km slovenských je vzbudenie záujmu o technické pamiatky nielen v rámci prehliadok, ale aj vytvorenie novej generácie, ktorá by vedela historické automobily šoférovať a opravovať," uviedli organizátori. Súťaž sa koná pod záštitou medzinárodnej organizácie FIVA.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2021
Galéria mesta Bratislavy chystá v bývalej Lekárni U Salvatora výstavy
Galéria mesta Bratislavy (GMB) chystá v priestoroch bývalej Lekárne U Salvatora na Panskej ulici v hlavnom meste krátkodobé výstavy, ktoré sa svojím obsahom viažu k mestu Bratislava.
viac
07.08.2021
Na Hviezdoslavovom námestí opäť zaparkujú historické automobily
Milovníci historických automobilov si už čoskoro prídu na svoje. Na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste sa koncom budúceho týždňa zastaví takmer 120 veteránov, historických vozidiel vyrobených do roku 1939.
viac
28.03.2023
Staré Mesto pripravuje zber zeleného odpadu, pripomína prihlásenie sa
Bratislavské Staré Mesto pripravuje tradičný jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
30.05.2023
Ružinov plánuje v septembri otvoriť škôlku v projekte Ovocné sady
Bratislavský Ružinov by mal v septembri otvoriť novú materskú školu (MŠ) v rámci projektu Ovocné sady. Vytvorené sú štyri triedy s kapacitou 80 miest i školskou jedálňou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %