Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
11.03.2023 03:00

Banska Bystrica pripravuje obnovu verejného osvetlenia na Fončorde


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny.sk


Mesto Banská Bystrica pripravuje rekonštrukciu verejného osvetlenia vo svojej mestskej časti Fončorda. TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.


Pripomenula, že v súčasnosti sa uskutočňuje verejné obstaranie na zhotoviteľa prác. Vyplýva to tiež z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že odhadovaná suma zákazky je 994.435 eur bez DPH. Záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 30. marca a kritériom na ich vyhodnotenie je cena.         

Podľa hovorkyne verejné osvetlenie, vrátane výmeny káblových vedení a stožiarov, rekonštruovali v roku 2020 v banskobystrickej mestskej časti Uhlisko. "Pokračovali sme v spracovaní projektovej dokumentácie pre rekonštrukciu na Fončorde," spresnila.         

Ako dodala, sústava osvetlenia vo vlastníctve mesta pozostáva z 8000 svietidiel a 5700 stožiarov. Súčasťou je podľa jej slov 220 kilometrov zemných, 41 kilometrov vzdušných káblových rozvodov a 206 rozvádzačov verejného osvetlenia. "Na základe poznania stavu osvetľovacej sústavy samospráva postupuje pri spracovaní dokumentov pre rekonštrukciu osvetlenia a jej následné uskutočnenie," vysvetlila.         

Adamovičová poznamenala, že najvyššia intenzita svetla je v úsekoch, ktoré osvetľujú cesty vyššej triedy, predovšetkým časť rýchlostnej cesty a ciest prvej triedy. Zdôraznila, že Banská Bystrica v čase energetickej krízy neobmedzila prevádzku verejného osvetlenia. "Úspora energie, ruka v ruke so znížením emisií uhlíka v čo najväčšej možnej miere, je však pre mesto dôležitá, k čomu smerujú naše aktivity v najbližších mesiacoch," ukončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
28.09.2021
B. Bystrica vyhlásila VO na obnovu najdlhšieho úseku cesty za vyše 1,6 mil. eur
Banská Bystrica v uplynulých dňoch vyhlásila verejné obstarávanie (VO) na zhotoviteľa stavebných prác na najdlhší úsek cesty, ktorý sa kedy v meste pod Urpínom rekonštruoval.
viac
29.10.2021
Príďte sa zaočkovať 30. októbra do Sásovej alebo na Fončordu
Vzhľadom na to, že epidemiologická situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje, čo platí aj pre banskobystrický okres, mesto Banská Bystrica v spolupráci s BBSK a ZMOS zabezpečilo 2 výjazdové mobilné očkovacie jednotky, kde sa obyvatelia môžu dať zaočkovať bez potreby registrácie.
viac
15.02.2023
Kraj začína s rekonštrukciou historického objektu v centre B. Bystrice
Historická budova tzv. kaštielika v Lazovnej ulici v Banskej Bystrici, ktorá kedysi slúžila aj pre potreby detského denného rehabilitačného strediska a od roku 2006 chátrala, sa dočká obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %