Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
04.01.2022 09:35

BBSK chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.


V súčasnosti sídli centrum v priestoroch Kultúrneho domu v Detve, kraj však na jeho činnosť plánuje zabezpečiť prezentačný pracovný priestor.

Centrum tradičnej kultúry v Detve je pobočka Podpolianskeho osvetového strediska a vzniklo koncom roka 2020. Špecializuje sa na výskum a dokumentáciu vybraných javov tradičnej kultúry a ich sprístupnenie odbornej i laickej verejnosti. Má troch zamestnancov a jeho činnosť sa orientuje na spev, hudbu, tanec, výtvarné a remeselné prejavy, tradičnú stravu, spoločenský život a obyčajovú kultúru. „Tento jedinečný projekt so zásahom do celého nášho kraja na základe svojich aktuálnych a budúcich aktivít potrebuje svoje priestory. Na tomto fakte sa zhodli aj krajskí poslanci z Detvianskeho okresu a vyčlenili z investičného finančného balíka pre okres Detva na rok 2022 sumu 80 000 eur,“ spomenula hovorkyňa. Ako poznamenala, peniaze sú určené na vykúpenie pozemkov a projektovú dokumentáciu tradičnej budovy lazníckeho charakteru v tvare U.

Pripomenula tiež, že v novom roku riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska začne rozhovory s mestom Detva o spolupráci na tomto projekte. Nájsť by mali pozemok pre budovu centra tradičnej kultúry. „Ikonické prostredie pre plánovanú budovu z pohľadu funkčnosti a aktivít by bolo v priestoroch amfiteátra v Detve, kde bývajú aj Folklórne slávnosti pod Poľanou,“ podotkla s tým, že ak tento zámer nevyjde, budú hľadať v regióne iný vhodný priestor na výstavbu budovy lazníckeho charakteru.

Štepáneková zdôraznila, že budova by mala obsahovať priestor pre kancelárie, ubytovanie, semináre, detské letné tábory i spoločenské a kultúrne podujatia tradičného charakteru. „Plánovaná je aj výstavba rôznych dielní, ako kováčska, tesárska, tkáčska, hrnčiarska,“ vymenovala.

Ako dodala, v tomto roku sa budú realizovať hľadanie a výkup pozemkov pod budovu, spracovanie projektovej dokumentácie a postupne sa prejde k stavebnému konaniu a uskutočneniu. „Na Slovensku takéto centrum existuje v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. BBSK chce túto našu inštitúciu podporiť a veríme, že bude prínosom pre celý kraj v oblasti kultúry aj pre budúce generácie,“ ukončila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2020
Triediace centrum zálohového systému PET fliaš by dalo prácu asi 150 ľuďom
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš na vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici.
viac
27.07.2022
Pre centrum kultúry v Detve naďalej hľadajú priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) naďalej hľadá nové priestory pre Centrum tradičnej kultúry v Detve. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
07.02.2023
BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %