Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2018 09:00

Boje počas SNP pripomína nad Malinovou nový partizánsky bunker


Snímka TASR


Boje počas Slovenského národného povstania (SNP) pripomína v lesoch nad Malinovou v okrese Prievidza nový partizánsky bunker.


Stavbu, na ktorej vzniku sa podieľali dobrovoľníci, v sobotu slávnostne sprístupnili verejnosti za účasti ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) a predsedu brannobezpečnostného výboru Antona Hrnka (SNS).         

"Tento bunker bol vybudovaný z kameňa, celá dedina sem chodila, boli tu spomienkové slávnosti, hovorili tu partizáni, vtedy ešte žijúci, približovali udalosti, ktoré zažili. Ale postupom času sa bunker rozpadol a nejako sa mu nikto nevenoval. Ono sa chodilo na bunker, no chodilo sa v podstate k jame," načrtol pre TASR predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Malinovej Peter Benko.       

Dobrovoľníci sa podľa neho podujali na to, že ho zrekonštruujú, obnovia. "Chceme ho zachovať pre ďalšie generácie. Nepoznám, že by mali v okolí takéto pamätné miesto," doplnil.       

Nový bunker považuje Gajdoš za udržiavanie tradícií, čo je podľa neho nádherná ľudská vlastnosť. "Je to spomienka na tých, ktorí bojovali za slobodu, demokraciu, pretože sloboda nie je a nebola ani nebude nikdy zadarmo. Stojí to najcennejšie, a to je ľudský život, ktorý máme," podotkol.      

 Bunker, ako ďalej ozrejmil minister obrany, je spomienkou na obyvateľov, ktorí sa pridali do Slovenského národného povstania v rámci druhej čs. paradesantnej brigády Milana Rastislava Štefánika a potom samostatnej hornonitrianskej partizánskej skupiny, ktorá operovala v tamojších lesoch.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
„Po partizánskom chodníku“ na Orave
Obecné úrady Istebné a Párnica na Orave, spoločne so SZPB Istebné s Matičiarmi, pod záštitou Obl.V. Ružomberok, zorganizovali pri príležitosti 73. výročia SNP už tradičný prechod „Po partizánskom chodníku“ z Istebného cez Párnicu na kopec Bralo nad Malou Lučivnou.
viac
28.08.2019
Vojnové udalosti a osud tzv. vojenskej misie generála Ottu
V týchto augustových dňoch si pripomíname osud tzv. misie gen. Ottu, ktorej mnohí historici i publicisti venovali osobitne veľkú pozornosť.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %