Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.02.2016 10:30

Bojujú so štetcom v ruke! Grafické duely pripravia študentov na stres a pódium


Súťažiaci študenti proti sebe kreslia pred porotou a publikom. (Foto: vucke.sk)


Netradičné súboje v kreslení zvádzajú študenti Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Košiciach. Raz do mesiaca Rotundu na Zbrojničnej ulici zaplnia okrem žiakov aj ich rodičia, mnohí umelci, či široká verejnosť. Ide o súboj dvoch študentov, ktorí kreslia proti sebe.


Majú na to 60 minút, plochu 130 x 150 cm a použiť môžu len čiernu fixku. Téma je voľná. Hlavná organizátorka grafickej súťaže Noémi Ráczová hovorí, že študenti zobrazujú abstraktné, ale i konkrétne veci, ako napríklad srdce či vafle. "Mali sme tu aj sociálne témy. Víťaz v prvom kole zobrazil babku s bakuľou, ktorá si na rohu ulice robí selfie."      Svoje výtvarné znalosti si doteraz vyskúšalo 12 študentov. Záujem o duel je čoraz väčší. Do konca školského roka už sú podľa Ráczovej zaplnené všetky miesta a stále sa hlásia ďalší žiaci. Pre nich je to aj veľmi dobrá prezentácia. "Už sa nám stalo, že na základe uverejnenej fotky z duelu na sociálnej sieti sa nám ozvala súkromná spoločnosť, ktorá mala záujem o kresliča na svoju akciu," dodáva organizátorka. Okrem súťažiacich však veľkú úlohu pri dueloch zohráva porota. Organizátori sa snažia do porotcovských kresiel usádzať ľudí z umeleckej brandže, pričom priamo na dueloch prezentujú ich tvorbu. Študenti, ale aj verejnosť tak získajú zaujímavé informácie, ktoré by sa na vyučovacích hodinách nedozvedeli.

Podľa umelca a pedagóga Radoslava Repického je najväčší prínos grafických duelov v tom, aby sa budúci umelci naučili vystupovať pred ľuďmi. "Pre študentov je dôležité, aby ich práca dostala verejný rozmer, keďže výtvarník pracuje v podstate pre ľudí. Považujem to najmä za psychologický prínos pre ich ďalšiu tvorbu," hovorí. Stres pred duelom a publikom priznal aj víťaz druhého kola Dávid Kukoľ, počas kreslenia však naň zabudol. "Vďaka duelu som dostal určité sebavedomie. Okrem víťazstva som získal aj rady od odbornej poroty, ktorá v tej oblasti pracuje," poznamenal. Duelov sa pravidelne zúčastňuje riaditeľka ŠÚV Košice Petra Gáborová. Považuje ich za protipól k vyučovaniu, pričom na nich panuje neopakovateľná ŠÚV-kárska atmosféra. "Obrazy vám vznikajú priamo pred očami za povzbudzovania spolužiakov, kamarátov a rodinných príslušníkov našich duelantov. Pre žiakov je to neopakovateľná skúsenosť, na výnimočne veľký formát, pred veľkým publikom v danom časovom limite zhmotniť svoje myšlienky," zhodnotila. V júni sa zo súťažných prác urobí výstava, keďže v priebehu desiatich mesiacov organizátori získajú 20 originálnych diel.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %