Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.10.2020 10:15

Branislav Tréger upozornil predsedu vlády na pomoc komunálnym podnikom


Branislav Tréger


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger upozornil predsedu vlády Slovenskej republiky na nesplnenie avizovanej pomoci pre komunálne podniky a požaduje ich zaradenie medzi subjekty, ktoré sa môžu uchádzať o štátnu pomoc.


Podľa Združenia miest a obcí Slovenska miestna územná samospráva tvorí neoddeliteľnú súčasť celej verejnej správy, pričom sa významnou mierou podieľa na tvorbe hrubého domáceho produktu formou investícií do svojho majetku a prostredníctvom svojich komunálnych podnikov má priamy dosah na kvalitu a rozsah zabezpečovaných verejných služieb a verejnoprospešných činností. „ZMOS v tejto súvislosti vyvinul počas prvej vlny pandémie koronavírusu iniciatívu s požiadavkami na úpravu legislatívnych opatrení tak, aby do schém a projektov finančnej pomoci boli zahrnuté všetky subjekty miestnej územnej samosprávy, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť či už prostredníctvom svojich zriadených alebo založených spoločností alebo ju vykonávajú ako svoju vedľajšiu činnosť pod rovnakým identifikačným číslom ako je číslo príslušnej samosprávy,“ hovorí predseda ZMOS Branislav Tréger a ďalej dodáva: „V tejto súvislosti sme oslovili viacerých ministrov, ktorí našim argumentom dali za pravdu. Avšak sme nútení konštatovať, že k očakávanej zmene v prospech nároku komunálnych podnikov na finančné kompenzácie nedošlo, čo znásobuje ich veľmi vážne problémy.“

ZMOS preto opätovne zdôrazňuje, že v praxi nedošlo k žiadnym zmenám, v súlade s ktorými by boli do finančnej pomoci zahrnuté podnikateľské subjekty zriadené alebo založené miestnou územnou samosprávou alebo samotné mestá a obce, ktoré vykonávajú vedľajšiu podnikateľskú činnosť na základe živnostenského oprávnenia, ale pod rovnakým identifikačným číslom, ako je identifikačné číslo príslušnej samosprávy. Podľa združenia chyba pretrváva a problém si žiada rýchle riešenie.

„Pána predsedu vlády som preto v liste upozornil na to, že vo vzťahu ku komunálnym podnikom je naďalej vytvárané diskriminačné prostredie, ktoré im spôsobuje existenčné problémy, čo sa môže prejaviť nielen v útlme podnikateľských aktivít, ale napríklad aj v prepúšťaní a prehĺbení negatívnych ekonomických problémov. ZMOS preto očakáva, že tieto podniky budú zaradené medzi oprávnené subjekty, ktoré majú nárok na finančnú pomoc ako ostatné podnikateľské prevádzky,“ zdôraznil Branislav Tréger.

 

Autor: Michal Kaliňák ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
26.08.2020
Predseda ZMOS sa v Šahách stretol so starostami
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa v utorok 25. augusta 2020 zúčastnil na zasadnutí Združenia obcí a miest Hontiansko Poipeľského regiónu, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Mestského úradu v Šahách.
viac
18.09.2020
Predseda ZMOS s poľnohospodármi a potravinármi
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger prijal pozvanie liptovských poľnohospodárov a potravinárov a zúčastnil sa valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (LPPK). Uskutočnilo sa vo štvrtok 17. septembra 2020 v Demänovskej doline.
viac
02.04.2022
Branislav Tréger na zasadnutí Fondu na podporu športu
Jubilejného 30. zasadnutia správnej rady Fondu na podporu športu (FNPŠ), ktoré zvolal a viedol jej predseda Ladislav Kližan, sa zúčastnil aj predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %