Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.02.2020 01:00

Bratislavskí poslanci budú schvaľovať zmenu rozpočtu s konkrétnymi návrhmi


Snímka zdroj: (bratislava.sk).


Oveľa viac opravených ciest a chodníkov. K tomu desiatky vynovených verejných priestorov. Vedenie magistrátu plní svoj sľub a zverejňuje zoznam komunikácií a verejných priestorov, ktoré budú zrekonštruované alebo novovytvorené vďaka vyšším príjmom do mestskej kasy.


Zmenu rozpočtu aj s konkrétnymi návrhmi, ako budú peniaze využité, by mali mestskí poslanci schvaľovať už na tohtotýždňovom zastupiteľstve (27. februára 2020).

Mestskí poslanci budú mať na zasadnutí zastupiteľstva okrem iných materiálov na stole aj návrh na zmenu rozpočtu. Zapracované sú v ňom nové príjmy, ktoré tento rok pritečú do mestskej kasy. O približne 12-mil. eur narastú príjmy mestského rozpočtu vďaka vyššej dane z nehnuteľností. Ďalších 10-mil. eur navyše je z finančnej podpory vlády, ktorú kabinet odsúhlasil pre Bratislavu na svojom výjazdovom rokovaní koncom minulého roka.

Vedenie mesta jasne deklarovalo, že tieto navyše získané peniaze do mestskej kasy použije na projekty, z ktorých budú profitovať všetci Bratislavčania a Bratislavčanky. Že tieto financie budú investované do opravy ciest a chodníkov a do zásadného skvalitnenia verejného priestoru v Bratislave a že všetci Bratislavčania, Bratislavčanky dostanú informáciu, na čo sa takto získané peniaze použijú.

Magistrát tento záväzok plní. Na web stránke mesta je zverejnený prehľad opráv ciest, chodníkov aj projektov, ktoré sa budú z týchto peňazí financovať.

Vďaka vyšším príjmom do rozpočtu mesta sa opraví namiesto pôvodne plánovaných 12 km až 57 km jazdných pruhov. Z najrozsiahlejších opráv, ktoré sa budú realizovať, možno spomenúť napríklad ulice Herlianska, Hradská, Štepná-Pri kríži, či Jiráskova. Vo všetkých týchto prípadoch sa okrem nového povrchu vozovky bude v opravovaných úsekoch robiť aj nový povrch chodníkov vrátane bezbariérových priechodov.

Z navyše získaných peňazí bude možné realizovať aj ďalších takmer 40 projektov, ktoré zásadne skvalitnia verejný priestor v Bratislave. Možno spomenúť napríklad Hodžovo námestie, na ktorom bude opravená fontána, doplní sa zeleň, osvetlenie, kamerový systém aj WiFi. Peniaze pôjdu aj do opravy mestských hradieb, ktoré sú v havarijnom stave a ktoré vďaka tomu budú môcť byť opäť sprístupnené verejnosti. Upravená bude promenáda pod hradom Devín, pribudne tu zeleň, nový mobiliár, osvetlenie. Peniaze sa použijú aj na revitalizáciu Sadu Janka Kráľa. Rozsiahlejšou úpravou prejdú aj Železná studnička, či Kamzík... a podobne sa bude robiť množstvo ďalších projektov, ktoré sú zverejnené na web stránke mesta.

Vďaka tomu, že sme získali tieto peniaze navyše na opravy ciest, chodníkov a verejného priestoru, vieme z bežného rozpočtu realizovať aj veci, na ktoré by pravdepodobne financie buď nezostali alebo nezostali v dostatočnom objeme – či už je to napríklad nákup nových autobusov, zabezpečenie klimatizácie vo vozidlách MHD, či nákup zariadenia, vybavenia pre domovy seniorov. V neposlednom rade nám tieto prostriedky umožňujú znižovať zadlženie mesta.

Prehľad jednotlivých plánovaných opráv a projektov je zverejnený na: https://bratislava.sk/sk/lepsie-cesty-a-verejne-priestory

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Verejnosť rozhodne o podpore komunitných projektov sms hlasovaním
Z dovedna 18 menších projektov na zveľadenie komunitného života v Partizánskom budú môcť Partizánčania vybrať sms hlasovaním tie, ktoré samospráva mesta podporí dotáciou zo svojho rozpočtu.
viac
12.07.2016
Dva týždne môžu obyvatelia Piešťan hlasovať o participatívnom rozpočte
Jedenásť občianskych projektov sa uchádza o prostriedky z mestskej pokladnice Piešťan prostredníctvom nultého ročníka participatívneho rozpočtu.
viac
16.06.2017
O rozdelení takmer 100 000 eur bude rozhodovať aj verejnosť
O rozdelení 99 000 eur, ktoré vo svojom rozpočte vyčlenil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v rámci participatívneho komunitného rozpočtu, rozhodne hlasovaním verejnosť. O prostriedky sa bude uchádzať 35 projektov z ôsmich okresov TSK.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %