Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.10.2018 02:53

Brezová pod Bradlom, známa mohylou či Svákom Raganom, stráca obyvateľov


Ilustračná snímka, zdroj: podbradlom.sk


Mesto Brezová pod Bradlom prišlo za necelé dve desaťročia o viac ako desať percent obyvateľstva a zatiaľ sa pokles nedarí zastaviť. A to napriek tomu, že mesto má dobrú strategickú polohu, kompletnú občiansku vybavenosť a ideálne podmienky pre cestovný ruch.


 "V budúcom období sa treba zamerať na výstavbu rodinných a bytových domov, vidiecky cestovný ruch, reštauračné a ubytovacie služby," uviedla pre TASR k situácii primátorka mesta Eva Ušiaková.       

Jedným z problémov mesta je aj chýbajúca osobná železničná doprava, ktorú sa v spolupráci s mestom snažia obnoviť nadšenci z občianskeho združenia Veterany.eu. Ak by sa táto snaha dotiahla do úspešného konca, už v budúcom roku by mohla po 16 rokoch opäť začať prevádzka pravidelnej osobnej dopravy na trati Jablonica – Brezová pod Bradlom.       

Osobná železničná doprava prispeje aj k väčšiemu využitiu potenciálu cestovného ruchu v meste a okolí. Mesto je vlastníkom Mohyly Milana Rastislava Štefánika, ktorá sa nachádza na Bradle a podľa odhadov ju ročne navštívi približne 70.000 návštevníkov. Tento rok uplynulo 90 rokov od jej odhalenia. Aj keď rekonštrukcia prebehla, mesto si uvedomuje, že problémom aj naďalej zostáva chýbajúca infraštruktúra.       

Ďalšou osobnosťou, ktorá sa spája s Brezovou pod Bradlom, je Sváko Ragan. Knižné spracovanie o svojráznom „Brezofčanovi" vydal Elo Šándor v roku 1927 a vo filmovom spracovaní ho stvárnil o polstoročie neskôr Jozef Kroner. Postava veselého obchodníka pochádza zo skutočnej osoby a "čistokrvného" rodáka z mesta Martina Lacka, ktorého život však nebol vždy veselý.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2018
Brezová p.Bradlom: Mestskí poslanci schválili úver vo výške viac ako 307.000 eur
Poslanci na prvom tohtoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Brezovej pod Bradlom schválili úver vo výške 307 091 eur.
viac
10.04.2018
TSK pripravuje opravu ciest v rámci programu Interreg za 2,5 milióna eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) požiada vo forme nenávratného finančného príspevku (NFP) o takmer 2,5 milióna eur na rekonštrukciu najkritickejšieho úseku cesty II/499 vedúcej z Brezovej pod Bradlom až po hranicu s Českou republikou. TASR informovala hovorkyňa TSK Veronika Rezáková.
viac
16.02.2019
V Brezovej pod Bradlom spojili fašiangy s ochutnávkou zabíjačkových špecialít
V Brezovej pod Bradlom sa uskutočnili v sobotu fašiangové slávnosti, ktoré mesto spojilo s ochutnávkou zabíjačkových špecialít.
viac
25.07.2022
Projekt PPD 2022 má zlepšiť komunikáciu medzi podnikateľmi a samosprávami
Projekt Private public dialogue (PPD) 2022 zameraný na zlepšenie komunikácie medzi podnikateľmi a samosprávami spustila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PSA) Martin Lidaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %