Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
01.02.2023 08:25

BSK digitalizuje predmety kultúrneho dedičstva charakteristické pre jeho územie


Snímka zdroj: (BSK).


Umenie, história a tradície, to sú oblasti, z ktorých Bratislavský samosprávny kraj (BSK) postupne digitalizuje predmety kultúrneho dedičstva charakteristické pre svoje územie.


V súčasnosti sa v databáze Pamäť kraja nachádza viac ako 1500 tradičných predmetov vrátane náradia, keramiky, textilu, kresby či úžitkových predmetov. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Pamäť kraja poskytuje zdigitalizovaný fond lokálnych predmetov regiónu z oblasti pamiatok, architektúry, etnológie či etnografie. Práve prenesením vecí do digitálnej podoby máme možnosť uchovať kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Oblasť bádania a digitalizovania projektu sa koncentrovala na súkromných zberateľov, ktorých zbierky krojov, keramiky, vinárskeho náradia, vinárskych etikiet, čipky, historických fotografií či traktorov ostávali doposiaľ verejnosti neznáme. Súčasťou fondu je napríklad aj zbierka vzorkovníc keramického majstra Heřmana Landsfelda od občianskeho združenia Modranská Beseda, ktoré sú svojimi motívmi zdrojom inšpirácie pre súčasných tvorcov keramiky. Kraj tiež zdigitalizoval svoju zbierku keramiky národného umelca Ferdiša Kostku.

Databáza je kontinuálne dopĺňaná o ďalšie predmety z oblasti kultúrneho dedičstva. Najbližšie by sa mala oblasť výskumu zamerať na dokumentovanie architektúry, architektonických prvkov i drobnú architektúru, ktorá sa z krajiny pomaly vytráca.

Súčasťou projektu má byť aj spustenie digitálno-dokumentačného centra v obnovenom kaštieli v Modre, ktoré bude slúžiť laickej i odbornej verejnosti. Jeho otvorenie je plánované na leto. Cieľom je prehĺbiť vedomosti obyvateľov i návštevníkov z oblasti kultúrneho dedičstva, tradícií a histórie lokalít kraja.

Projekt Pamäť kraja vznikol ako súčasť projektu cezhraničnej slovensko-rakúskej spolupráce. Databáza je zverejnená na webovej stránke www.pamatkraja.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Projekt obnovy hradov zamestnal v tomto roku 602 uchádzačov o prácu
Do národného projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ sa v tomto roku zapojilo 39 zamestnávateľov, ktorí vytvorili 602 pracovných miest. Informovala o tom hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR ) Jana Lukáčová.
viac
04.04.2020
Kultúrne dedičstvo sa vďaka digitalizácii môže dostať do každej domácnosti
Digitalizácia kultúrneho dedičstva je jedným z projektov, ktoré Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR považuje za príklad dobrej praxe využitia eurofondov. Zdigitalizované pamiatky a diela sa tak môžu dostať do každej domácnosti.
viac
17.09.2020
Dni kultúrneho dedičstva oslávia v múzeu jaskyniarstva workshopmi
O historických zdrojoch osvetlenia jaskýň a spôsoboch zapaľovania ohňa budú vo štvrtok 17. septembra hovoriť v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
28.04.2021
Šesť cezhraničných mikroprojektov v PSK dostalo zelenú
Prešovský samosprávny kraj (PSK) podpísal zmluvy s ďalšími úspešnými žiadateľmi o finančný príspevok pre individuálne mikroprojekty v cezhraničnom partnerstve s Karpatským euroregiónom v Poľsku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %