Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.03.2024 01:05

BSK navýšil kapacity niektorých materských a základných škôl vďaka eurofondom


Ilustračná snímka: gettyimages.com


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) navýšil kapacity v niektorých materských a základných školách vďaka finančným prostriedkom z eurofondov. V základných školách v kraji vzniklo nových 214 kmeňových tried. Ku koncu minulého roka v kraji zrealizovali 29 projektov materských škôl.


Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman."V Bruseli sme v roku 2021 vybojovali financie na zvýšenie kapacít základných škôl. Celkovo sme získali 63 miliónov eur, z ktorých sme podporili 26 projektov. Všetky sú hotové a vďaka tomu vzniklo nových 214 kmeňových tried. Rovnako sme úspešne otvorili aj tému dodatočnej podpory materských škôl, na ktoré bolo alokovaných 35 miliónov eur. Ku koncu minulého roku sa v kraji zrealizovalo 29 projektov materských škôl," vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.         

Jedným z projektov je rozšírenie kapacít materskej školy v Novej Dedinke jej nadstavbou. "Vytvorilo sa tak 48 nových miest, čím vznikli dve triedy. Celková kapacita je aktuálne 194 detí. Súčasne sa rozšírila aj kapacita jedálne, upravil sa okolitý areál škôlky, ale pribudlo aj nové materiálno-technické vybavenie," uviedla Forman. Priblížila, že okrem materskej školy získala obec aj nové kapacity v základnej škole. Spolu získala na vybudovanie chýbajúcich kapacít vzdelávacích zariadení päť miliónov eur.        

Nové miesta vznikli aj v základnej škole v Bernolákove. "Dostavaním prístavby budovy školy vzniklo 250 nových miest pre desať tried," dodala Forman.         

Podľa analýz v kraji ešte donedávna chýbalo 360 kmeňových tried v základných školách a asi 2500 v materských školách. Je to spôsobené najmä tým, že do obcí a miest v BSK ročne pribudne až 8000 obyvateľov. Tým sa zvyšuje tlak na infraštruktúru a služby, čo najviac cítiť v chýbajúcich kapacitách materských a základných škôl.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
11.04.2017
Budova bývalej škôlky je nebezpečná
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom brífingu reagovali na nepravdivé informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii župných poslancov Rudolfa Kusého a Eduarda Demela ohľadom predaja budovy materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v MČ Bratislava – Petržalka.
viac
11.05.2020
Obec začína s výstavbou MŠ pri rómskej osade
S výstavbou materskej školy (MŠ) pri tunajšej rómskej osade začne obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica v najbližších dňoch. Ako povedal starosta Ľudovít Kujnisch, momentálne ide o najväčší projekt obce.
viac
01.03.2022
Žilina prebuduje bývalú ZŠ, pribudne vyše 130 miest pre škôlkarov
Mesto Žilina prestavia bývalú základnú školu (ZŠ) na Hollého ulici a upraví ju pre potreby elokovaného pracoviska materskej školy (MŠ) Andreja Kmeťa. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si prestavba vyžiada takmer 600 000 eur a navýši kapacitu o šesť plnohodnotných tried pre viac ako 130 detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %