Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
02.05.2023 04:15

Bukovszky vyzýva obce odstrániť nedostatky v oblasti menšinových jazykových práv


Na snímke splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky. Snímka zdroj: (tasr).


Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky vyzval listom menšinové obce na odstránenie nedostatkov v oblasti dodržiavania menšinových jazykových práv. Reagoval tým na výsledky Správy o používaní jazykov národnostných menšín za obdobie rokov 2021 - 2022.


"Zistené a konkretizované nedostatky sú väčšinou správne delikty, na základe ktorých sa môže začať správne konanie a udelenie finančnej pokuty," uviedli z úradu splnomocnenca. Dodali, že na základe písomnej výzvy majú obce informáciu o spôsobe a termíne odstránenia nedostatkov zaslať do konca mája, pričom splnomocnenec im poskytol základné informácie o poskytovanej odbornej a metodickej pomoci pri aplikácii menšinového zákona.

Posledná správa podľa úradu splnomocnenca však potvrdila dlhodobý trend, podľa ktorého narastá počet menšinových obcí, ktoré v maximálnej miere dodržiavajú menšinové jazykové práva. "Tieto zistenia vychádzajú zo samosprávami vyplnených dotazníkov, v ktorých obce odpovedali na okruhy otázok týkajúcich sa menšinových jazykových práv," podotkli.

Ako ďalej uviedli, kým v predchádzajúcom období z celkového počtu 638 menšinových obcí bolo bez nedostatkov 58 (57 maďarských a jedna rusínska), v roku 2022 počet narástol na 114 (108 maďarských a šesť rusínskych obcí). "Od roku 2012 sa postupne zvyšuje počet tzv. príkladných obcí, ktoré svoje zákonné povinnosti a možnosti v maximálnej miere aplikujú," dodali z úradu splnomocnenca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2017
MV SR poskytlo zástupcom miest a obcí informácie o verejnom obstarávaní
Zástupcovia miest a obcí, ktorí sú oprávnenými prijímateľmi finančných prostriedkov z operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), dostali množstvo praktických informácií k procesom verejného obstarávania či k implementácii projektov.
viac
18.06.2018
Obce by mohli spojiť sily pri dobudovávaní kanalizácie z eurofondov
Niektoré obce do 2000 obyvateľov nevedia o avizovanej výzve envirorezortu na dobudovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd z eurofondov, ktoré chýbajú takmer tretine zo 100 obcí na Žitnom ostrove.
viac
17.02.2020
Modely legislatívnej ochrany menšinových práv predstaví medzinárodná konferencia
Vytvoriť platformu na diskusiu o filozofii novej legislatívy v oblasti práv národnostných menšín a prezentovať inšpiratívne modely ochrany týchto práv sú základné ciele medzinárodnej konferencie s názvom Legislatívne modely ochrany práv národnostných menšín.
viac
07.11.2022
MŠVVŠ vyhlásilo výzvu na podporu výučby materinského jazyka národnostnej menšiny
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR na rok 2022 vyčlenilo účelové finančné prostriedky na financovanie rozvojových projektov zameraných na podporu výučby materinského jazyka národnostnej menšiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %