Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.02.2017 11:44

Byty pre ľudí z reštituovaných domov v Bratislave bude možné kúpiť


Ilustračná snímka.


Na rokovaní, ktoré sa konalo 25. januára, sa na tom dohodli štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček s primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Ivom Nesrovnalom.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR poskytne Bratislave všetky dostupné dotácie a hlavné mesto je ochotné doplatiť chýbajúci časť, aby mohlo pre Bratislavčanov v reštituovaných domoch nielen postaviť, ale aj kúpiť náhradné nájomné byty. Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo 25. januára, sa na tom dohodol štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček s primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

„Súčasná vláda hľadá všetky spôsoby riešenia problému, ktorý tu je viac ako dvadsať rokov a komplikuje život niekoľko sto ľuďom. Sme pripravení urobiť technické aj legislatívne úpravy tak, aby bolo možné vyriešiť situáciu ľudí, pričom budeme akceptovať výšku stanovených dotácií,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Peter Ďurček po spoločnom rokovaní s primátorom hlavného mesta.

„Konečne po niekoľkoročnej snahe riešiť tento problém, ktorý bývalé vedenie mesta podcenilo, sme našli najefektívnejšie spoločné riešenie. Je v záujme mesta zabezpečiť všetky byty čo najrýchlejšie, pretože až do poskytnutia bytových náhrad musí mesto majiteľom bytov preplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným z vlastného rozpočtu. Štát presunul bremeno na samosprávy a my si musíme splniť zákonnú povinnosť. Možnosť popri výstavbe tieto byty aj kupovať, je pre nás efektívnym riešením,“ povedal primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal.

Ministerstvo je pre zabezpečenie kontinuity bývania pre ľudí žijúcich v reštituovaných bytoch pripravené poskytnúť žiadateľom o dotáciu okrem maximálnej podpory 1000 eur na štvorcový meter pri obstaraní náhradných bytov aj dotáciu na obstarávanie technickej vybavenosti a dotáciu na obstaranie pozemku. Keďže priemerná kúpna cena nehnuteľností je v Bratislave ešte vyššia, rozhodlo sa hlavné mesto doplatiť chýbajúcu sumu, aby vedelo na trhu potrebné náhradné nájomné byty obstarať. Presný postup nasledujúcich krokov hlavného mesta bude možné upresniť až na základe stretnutí odborníkov z viacerých oblastí.

Čítajte v Obecných novinách č. 5-6/2017 na str 7.

Autor: Karolína DUCKÁ, hovorkyňa MDaV SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
07.07.2020
V obciach sa začalo elektronické sčítanie domov a bytov
Štatistický úrad SR dňa 1. 6. 2020 spustil prvú fázu najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.
viac
17.02.2022
Projekt výstavby nájomných bytov pri Terchovskej je v procese EIA
Projekt výstavby 85 nájomných bytov pri Terchovskej ulici v bratislavskom Ružinove je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Predložila ho spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je väčšinovým akcionárom hlavné mesto.
viac
04.05.2023
OD Dunaj a Dom odievania sa dočkali rekonštrukcie, prepojí ich átrium
Bratislavská ikona Obchodný dom (OD) Dunaj na Námestí SNP, niekdajší Obchodný dom Brouk a Babka, prechádza po rokoch rekonštrukciou. Spolu s ním sa rekonštrukcie dočká aj dvojička budovy – Dom odievania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %