Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.09.2022 11:40

Časť cesty do Lopušnej doliny tento rok Prešovský kraj opraví


Ilustračná snímka.


Cesta do Lopušnej doliny pod Tatrami je jednou z významných účelových ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorá sprístupňuje lokalitu športovcom, turistom a širokej verejnosti na rekreačné účely celoročne.


V súčasnosti je však cesta vo veľmi zlom stave, aj preto sa kraj rozhodol pre jej obnovu. Potvrdila to hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že celkovo ide o dva úseky od mosta v meste Svit až k hotelovej oblasti nad vlekmi v Lopušnej doline.

"Celková dĺžka úseku je viac ako 1,5 kilometra. Predmetná cesta sa aj rozšíri v dvoch miestach, a to pri napojení od rampy na parkovisko pri hoteli a na ploche, kde sa otáčajú mechanizmy údržby pri rampe nad hotelom," uviedla hovorkyňa. Predpokladané náklady sú na úrovni 150.000 eur s DPH, avšak tento rok je možné vzhľadom na finančné možnosti zrealizovať v rámci prvej etapy iba úsek priamo pod vlekmi smerom k hotelovej oblasti a časť križovatky. "Tu sú odhadované náklady zhruba 75 000 eur s DPH," doplnila Jeleňová.

Nedávno zrekonštruovali aj most pri cyklistickom chodníku vo Svite, cez ktorý autá smerovali do Lopušnej doliny. Mostný objekt poškodila voda, v súčasnosti už plnohodnotne slúži verejnosti. Okrem toho v lokalite minulý rok pribudol aj nový cyklistický chodník, ktorý ju spája s obcou Lučivná.

Lopušná dolina pri Svite sa nachádza na úpätí Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry. Ako súčasť tatranského regiónu spolu ponúka približne 600 kilometrov značkovaných turistických a cyklistických trás.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na opravu cesty Tále-Srdiečko vyčlenili poslanci 300 000 eur
Na opravu vybraných úsekov nízkotatranskej cesty II. triedy Tále-Srdiečko v okrese Brezno, vedúcej na južné svahy Chopku, vyčlenili poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 300 000 eur.
viac
24.08.2016
Samospráva opravuje cesty v Radvani, vynaloží na to 75 000 eur
Úseky miestnych komunikácií, ktoré dlhodobo znižovali komfort vodičom a chodcom v Banskej Bystrici, prechádzajú v týchto dňoch obnovou.
viac
26.02.2020
Bratislavskí poslanci budú schvaľovať zmenu rozpočtu s konkrétnymi návrhmi
Oveľa viac opravených ciest a chodníkov. K tomu desiatky vynovených verejných priestorov. Vedenie magistrátu plní svoj sľub a zverejňuje zoznam komunikácií a verejných priestorov, ktoré budú zrekonštruované alebo novovytvorené vďaka vyšším príjmom do mestskej kasy.
viac
04.03.2020
Strhnutý most do Lopušnej doliny nahradil nový
Dočasný most do Lopušnej doliny zo Svitu, okres Poprad, ktorý nedávno strhla silná voda, nahradí nový. V noci na utorok ho z Oravy priviezli pod Tatry a počas dňa ho dobrovoľní hasiči umiestňovali cez potok Mlynica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %