Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.11.2021 04:15

Časť staromestských poslancov chce novú ulicu pomenovanú po Satinskom


Satinského ulica.


V Bratislave by sa mala nájsť nová ulica či miesto, ktoré by bolo hodné niesť meno obľúbeného umelca Júliusa Satinského. Volá po tom časť staromestských miestnych poslancov z klubu Team Vallo pre Staré Mesto.


Poukazujú pritom na súčasnú Satinského ulicu v centre Bratislavy pri Dunajskej ulici, z ktorej podľa poslancov urobili majitelia súkromného priestoru svojimi zásahmi nepriechodnú slepú ulicu z oboch strán.

"Už to nie je ulica, je to obyčajný vjazd do garáže. Vjazd do garáže, akokoľvek honosný, nie je hoden niesť meno slávneho, známeho a obľúbeného človeka a Staromešťana, akým Julo Satinský určite bol," uviedli vo svojom stanovisku poslanci.

Novým postavením trvalého oplotenia sa podľa nich absolútne obmedzil prirodzený pohyb ľudí mestom. Úplne zahatať ulicu plotom, kde sa stovky ľudí denne nemôžu dostať do nemocnice z Dunajskej ulice alebo do školy z Cintorínskej ulice, je, ako tvrdia, absurdné.

"Keďže s majiteľmi plota nejde pohnúť ani po rokoch, ako prvý krok navrhujeme premenovať súkromnú časť ulice na ulicu Pred plotom. Postupne tak uvoľníme názov pre inú ulicu či miesto Starého Mesta, pre ktoré by bolo toto pomenovanie významným ocenením," uviedol staromestský miestny poslanec Peter Skalník.

Staromestská poslankyňa Dana Kleinert navrhuje v druhom kroku opýtať sa Bratislavčanov, kde by v Starom Meste chceli mať ulicu či miesto nazvanom po Satinskom. "My prichádzame s pár návrhmi, napríklad pomenovať vedľajší parčík na Dunajskej na Parčík Jula Satinského či premenovať časť ulice Mlynské nivy od križovatky s Karadžičovou po križovatku Ulice 29. augusta. Možností je viac," priblížila.

Poslanci pripravili aj anketu na webe zuctyksatinskemu.sk, kde môžu ľudia posielať svoje tipy na vhodné miesto či ulicu. "Všetko chceme vyhodnotiť, prerokovať na poslaneckej komisii a tiež skonzultovať aj s manželkou Satinského Vierou Satinskou, ako aj jeho dcérou Luciou Molnár Satinskou," skonštatoval staromestský poslanec Matej Vagač. Poznamenal, že na budúci rok si budeme pripomínať 20. výročie úmrtia Satinského (29. decembra 2022), a to je príležitosť venovať mu dôstojné, nové a vhodné miesto Starého Mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Karlova Ves bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel
Firmy, združenia, spolky, organizácie a rovnako tak podnikatelia so sídlom alebo sférou činnosti na území bratislavskej Karlovej Vsi budú môcť i v tomto roku požiadať mestskú časť o dotáciu, určenú pre verejnoprospešné služby a účely, podporu podnikania a zamestnanosti.
viac
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
04.12.2018
Do kresla starostu Starého Mesta oficiálne zasadla Z. Aufrichtová
Kreslo starostu bratislavského Starého Mesta patrí od utorka oficiálne Zuzane Aufrichtovej (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola, demokratická únia Slovenska). Miesto jej uvoľnil doterajší starosta Radoslav Števčík.
viac
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %